Kosovo bez državnih obilježja

Na varšavskom Samitu zemalja centralne i jugoistočne Evrope u Poljskoj, Kosovo bez državnih simbola. Poljska je ispunila zahtjev slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča da Kosovo nigdje ne bude označeno kao nezavisna država.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 16:47h

Poljska je, kao domaćin 17. samita šefova država Srednje i Istočne Evrope, ispunila zahtjev slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča da Kosovo nigdje ne bude označeno kao nezavisna država.

Gašparovič je rekao da su Poljaci poštovali obećanje i činjenicu da Slovačka ne priznaje Kosovo.

Slovački predsjednik rekao je da je ispunjen njegov zahtjev i da "tokom samita nije bilo državnih simbola Kosova ni natpisa sa funkcijom predsjednice Kosova, niti je na samitu usvajana zajednička deklaracija koju bi ravnopravno sa ostalim predsjednicima potpisivala i predsjednica Kosova Atifetu Jahjaga".

Razmjena iskustava

Završni dan samita, na kome je 20 predsjednika zemalja regiona, od Njemačke, preko novih članica Evropske unije, zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine razmjenjivalo iskustva svojih puteva u demokratiju, posvećen je bilateralnim susretima.

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski smatra da je prioritet Unije proširenje na zapadni Balkan i Istočno partnerstvo i tim povodom razgovarao je sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Poljska, koja je preuzela predsjedavanje Evropskoj uniji, očekuje da će za vrijeme njenog predsjedavanja biti potpisan pristupni sporazum EU i Hrvatske.

Američki i poljski predsjednici, Obama i Komorovski, su, iako nije bilo najavljeno, razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, a diplomate ne isključuju mogućnost da je pokrenuto i pitanje odnosa vlasti prema opoziciji i privođenje i optužbe protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

"Srednja Evropa je labava, a niko nema interes da je poveže"

Neformalno okupljanje državnika Srednje i Istočne Evrope, kao i večera sa predsjednikom Obamom bilo je zatvoreno za medije, ali poljski mediji iz diplomatskih izvora navode da je region još jednom pokazao da je vrlo heterogen bez zajedničke ideje vodilje.

Poslanik opozicionih konzervativaca Karol Karski rekao je da u regionu danas nema grupe zemalja koje bi bila spremna da se zajedno bori za interese. "Srednja Evropa je labava, a niko nema interes da je poveže", rekao je Karski.

Srbija i Rumunija bojkotovale samit

Predsjednik Srbije Boris Tadić odbio je učešće na samitu i susret sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, jer je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski na redovni samit lidera regiona pozvao i predsjednicu Kosova Atifetu Jahjaga.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku, takođe, je odbio učešće na samitu.

Bonus video: