Berluskoni oslabljen pred drugi krug lokalnih izbora

Analitičari kažu da se javljuju predlozi u vladajućoj koaliciji da se odrekne Berluskonija što je bilo nezamislivo čak i prije nekoliko mjeseci
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 07:20h

U Italiji se u nedjelju i u ponedjeljak održava drugi krug lokalnih izbora čiji rezultati bi mogli da uzdrmaju vođstvo italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Drugi krug izbora održava se 29. i 30. maja u 90 gradova i šest provincija u kojima nije bilo jasnog pobjednika u prvom krugu, kao i na Siciliji gde se održava prvi krug izbora. Oko 5,5 miliona Italijana ima pravo glasa.

Analitičari kažu da se javljuju predlozi u vladajućoj koaliciji da se odrekne Berluskonija što je bilo nezamislivo čak i prije nekoliko mjeseci, piše agencija Rojters na internet sajtu.

U prvom krugu 15. i 16. maja Berluskonijeva partija Narod slobode kao i saveznik Sjeverna liga doživeli su teške gubitke u njegovom glavnom uporištu Milanu i u drugim gradovima, i prvi put je poljuljana politička nadmoć koju je on uživao skoro dvije decenije.

Premijer je bio neprikosnoveni vođa italijanskog dominantnog konzervativnog bloka glasača od kada je prvi put došao na vlast 1994. godine, ali je ozbljno oslabljen zbog seksualnog skandala, tri suđenja za korupciju i nemogućnosti da oživi posustalu privredu.

Najvažnija trka za vlast vodi se u Milanu, gradu gdje je Berluskoni stekao svoje bogatstvo i gdje je uporište desnog centra skoro dvije decenije.

U prvom krugu lokalnih i regionalnih izbora, kandidat ljevice Đulijano Pisapija osvojio je 48 odsto glasova, pobijedivši aktuelnu gradonačelnicu i Berluskonijevu političku saveznicu Leticiju Morati za 6,4 odsto.

Berluskoni, potpuno šokiran ovakvim rezultatom, nedjelju dana se nije oglašavao, a onda je krenuo sa sve otrovnijim napadima na Pisapiju, govoreći da će pretvoriti Milano u italijanski Staljingrad, islamski grad ili "cigangrad".

On je nazvao oba opoziciona kandidata ekstremistima i rekao da će pobijediti samo ako glasači "ostave mozak kod kuće".

Rojters navodi da Berluskonijev neočekivano loš rezultat u prvom krugu i svađe unutar saveza desnog centra koje su uslijedile, nagovještavaju da ga u nekim djelovima vide kao opterećenje.

Antiimigraciona Sjeverna liga, neophodna za opstanak vlade, distancirala se od Berluskonija po nekoliko pitanja, kao što je rat u Libiji.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano i italijanski biskupi su zbog napete političke atmosfere odvojeno pozvali na smirenost u zemlji, naglasivši da tenzije negativno utiču na sposobnost Italije da sprovede važne ekonomske reforme.

Bonus video: