SAMIT G8

Francuska dodjeljuje milijardu eura pomoći Tunisu i Egiptu

Na sastanku G8, u saopštenju iz francuskog predsjedništva precizira se da će od ukupno 1,1 milijardi eura, Egipat dobiti 650 miliona eura dok će Tunisu pripasti 425 miliona. Medvedev ponudio zapadnim partnerima posredovanje u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 13:14h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi najavio je danas u Dovilu na samitu Grupe 8 da će Francuska dodijeliti milijardu eura pomoći Egiptu i Tunisu kao podršku demokratskoj tranziciji u tim zemljama.

"Što se tiče Francuske, izdvojićemo jednu milijardu za Egipat i Tunis", rekao je Sarkozi govoreći koliko je francuski dio paketa od ukupno 40 milijardi dolara koliko je grupa G8 industrijski najrazvijenih zemalja obećala kao podršku "arapskom proljeću".

U saopštenju iz francuskog predsjedništva precizira se da će od ukupno 1,1 milijardi eura, Egipat dobiti 650 miliona eura dok će Tunisu pripasti 425 miliona.

Medvedev ponudio zapadnim partnerima posredovanje u Libiji

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je na samitu G-8 ponudio svojim zapadnim partnerima ulogu posrednika u rješavanju libijske krize i najavio da će poslati specijalnog izaslanika Kremlja u Bengazi.

On je na konferenciji za novinare rekao da će ruski izaslanik za Afriku Mihail Margelov otputovati "vrlo uskoro" u uporište libijske opozicije.

"Mislim da je dobro da prvo počne sa Bengazijem. Kada je riječ o Tripoliju, tamo je situacija mnogo teža. Nadam se, međutim, da ćemo imati prilike da razgovaramo sa obije strane, kako sa novom političkom snagom koju predstavljaju pobunjenici tako i sa predstavnicima starog režima", rekao je ruski predsjednik.

"Ponudio sam našim partnerima da Moskva bude posrednik u rješavanju libijske krize. Svi misle da bi to bilo korisno", rekao je ruski predsjednik.

Istovremeno, francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je da je Zapadnjacima potrebna pomoć ruskog predsjednika za Libiju, ali nije potvrdio da je rusko posredovanje i zatraženo.

"Da, potrebna nam je pomoć predsjednika Medvedeva. Ta pomoć je dobrodošla", rekao je Sarkozi na konferenciji za novinare u francuskom gradiću Dovil nakon samita industrijski najrazvijenijih zemalja G8.

Posredovanje u zamjenu za "tajni dogovor"?

Francuski predsjednik je odbacio tvrdnje da je pristao na rusko posredovanje u Libiji u zamjenu za dogovor da Rusi kupe francuske nosače helikoptera Mistral.

Ne može se kupiti "politički stav jedne velike zemlje kao što je Rusija" jednim nosačem helikoptera, rekao je Sarkozi i dodao da "nije bilo tajnih dogovora" i da "u trenutku kada je sklopljen ugovor (o prodaji Mistrala) kriza u Libiji još nije bila ni počela".

I Rusija traži Gadafijev odlazak

Rusija koja je prihvatila na sastanku G8 da potpiše zajedničku deklaraciju kojom se traži odlazak Gadafija sa vlasti, saopštila je da su Sarkozi i predsjednik SAD Barak Obama zatražili od Medvedeva da posreduje u rješavanju libijske krize.

Rusija je bila uzdržana prilikom izglasavanja Rezolucije 1973 Savjeta bezbjednosti UN kojom je odobreno bombardovanje Libije, i do sada je odbijala da podrži pozive zapadnih zemalja za odlazak Gadafija sa vlasti.