NOVI GAF PREMIJERA

Silvio Berluskoni se Obami žalio na italijanske sudije

Berluskoni je rekao da ljevičarske sudije pokušavaju da izopače demokratiju pokretanjem 31 slučaja protiv njega
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 19:01h

Najnoviji međunarodni gaf Silvija Berluskonija, kada se zbunjenom Baraku Obami žalio na probleme sa sudijama, izazvao je u njegovoj domovini podsmijeh i prezir.

Obama je izgledao zbunjeno kada su televizijske kamere uhvatile kako ga je italijanski premijer zaskočio na samitu G8 u Francuskoj i „častio“ ga jednom od njegovih karakterističnih tiradi o sudijama, koji su protiv njega pokrenuli četiri procesa.

Mikrofoni su uhvatili Berluskonija kako tokom jedne pauze na samitu govori Obami: „Predstavili smo reformu za pravosuđe koja je fundamentalna za nas. U Italiji imamo gotovo diktaturu ljevičarskih sudija“.

Ovaj incident imao je negativan odjek u štampi samo dva dana uoči lokalnih izbora, zakazanih za sjutra i za ponedjeljak, gdje Berluskoni rizikuje ponižavajući poraz koji bi konačno mogao označiti pad u njegovoj političkoj dominaciji Italijom.

„Premijer je očigledno izgubio glavu“, piše u uvodniku ljevičarskog lista „Republika“.

Pjerluiđi Bersani, lider najveće opozicione partije, sarkastično je ocijenio kako je Berluskoni vjerovatno od Obame zatražio vojnu akciju NATO-a protiv sudija.

Državno udruženje magistrata je ljutito reagovalo na Berslukonijev ispad. „Veoma je ozbiljno što je...jedna fundamentalna državna institucija napadnuta pred jednim od najmoćnijih šefova država na svijetu“, kazao je predsjednik udruženja Luka Palamara.

Drugi opozicioni lider, Niki Vendola, kazao je da Berluskoni „ne može naći da radi išta bolje nego da dosađuje svjetskim liderima pričom o svojim opsesijama – sudijama i ljevici“.

„Nepodnošljivo miješanje“ državnog tužilaštva

Berluskoni se nije pokajao i poručio je novinarima na kraju susreta G8 da neće napustiti političku scenu dok ne sprovede sveobuhvatne pravosudne reforme i okonča „nepodnošljivo miješanje“ državnog tužilaštva, prenosi Rojters.

On je odbacio navode da je svojim ispadima naškodio izbornoj kampanji desnog centra i osramotio zemlju.

„Moja je instituciona dužnost da objasnim situaciju u Italiji, uključujući i slučajeve koji bi mogli oslabiti kredibilitet državnog lidera“, kazao je premijer na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Berluskoni je rekao da ljevičarske sudije pokušavaju da izopače demokratiju pokretanjem 31 slučaja protiv njega za 17 godina, od kojih su 24 odbačena ili su okončana njegovim oslobađanjem od krivice.

Uoči prvog kruga lokalnih izbora 15-16. maja, Berluskoni je punio medijske stupce kritikovanjem istražnih sudija, koji su protiv njega pokrenuli tri aktuelna slučaja za korupciju i jedan u kome je optužen da je plaćao maloljetnoj marokanskoj prostitutki.

Milijarder i medijski tajkin (74), koji od prvih izbora 1994. dominira političkom scenom kao heroj konzervativnih glasača

Ali pošto je doživio ozbiljan poraz na izborima, gdje je u njegovom uporištu u Milanu saradnica iz desnog centra izgubila od kandidata ljevice, Berluskoni nije pominjao sudije, očigledno shvativši da je čak i njegovim pristalicama dosta njegovih problema sa zakonom.

Očekuje se da pobjedu u drugom krugu izbora ovog vikenda u Milanu odnese ljevica, što bi bio ogroman poraz za Berluskonija i mogao bi dovesti do toga da mu desni centar okrene leđa.

Milijarder i medijski tajkin (74), koji od prvih izbora 1994. dominira političkom scenom kao heroj konzervativnih glasača, poznat je po diplomatskim gafovima.

Nedugo nakon što je 2008. treći put postao premijer, rizikovao je diplomatski incident sa Sjednjenim Državama kada je novoizabranog Obamu opisao kao „osunčanog“.

Preporučujemo za Vas