Moskovska policija najavila da će spriječiti održavanje gej parade

Policija u Moskvi čvrsto stoji iza zabrane održavanja protesta aktivista za prava homoseksualaca u tom gradu, prenose RIA Novosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 18:22h

Nikolaj Aleksejev, vodeći ruski gej aktivista i organizator moskovske gej parade je izjavio da će se ova populacija okupiti na ulicama glavnog grada Rusije, bez obzira na zabranu, dok s druge strane policija najavljuje da će prekinuti bilo kakve "nezakonite radnje".

Gradska uprava je odbila zahtjev za održavanjem skupa ranije ovog mjeseca, a u srijedu je potvrdila svoju odluku. Grad je dobio i pritužbe vjerskih grupa u Moskvi i ultra nasionalista, koji su zahtjevali da se skup ne održi jer bi okupljanje moglo izazvati nasilje, prenosi RIA.

Bivši gradonačelnik Moskve, Jurij Lužkov, koji je na vlasti bio 18 godina, opisao je gej paradu kao okupljanje "sotonista".

Gej zajednica se nada da će im novi gradonačelnik Sergej Sobjanjin dozvoliti okupljanje na ulicama tog grada u februaru.

Prošle godine Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija prekršila prava gej aktivista ne dajući im pravo na proteste zbog čega vlasti moraju da plate kaznu i naknadu štete u iznosu od 40.000 dolara.

Bonus video: