ŠTEFAN FILE PODRŽAVA

Nakon hapšenja Mladića, Brisel od Srbije traži napredak u dijalogu sa Kosovom

Još nije jasno hoće li Holandija preći preko zadnjeg haškog bjegunca, Gorana Hadžića
60 pregleda 0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2011. 17:53h

Brisel će ipak od Srbije zatražiti još jedan napor prije nego što joj dodijeli status kandidata, zaključeno je iz razgovora sa nekoliko evropskih izvora, a to će biti napredak u dijalogu sa Kosovom.

Isti dan kad je uhapšen Mladić, i cijeli petak, briselski zvaničnici i diplomate dogovorale su buduće stajalište prema Srbiji.

Komesar za proširenje Štefan File nagovara na to da se Srbiji, najesen, uz kandidaturu odmah da i datum početka pregovora. File smatra da je ovaj pokret ne treba propustiti i nastoji sad, dok srpska Vlada uživa simpatije, da podigne evrointegracije na viši nivo.

Štefan File misli da će hapšenje Mladića pozitivno djelovati i na buđenje od zamora od proširenja

Ali, u Savjetu, instituciji gdje 27 članica direktno zastupa svoje interese, nisu svi tome skloni.

Sasvim sigurno će se od Beograda tražiti i napredak u razgovorima sa Kosovom, ali za sada nije jasno da li će, u slučaju da se to ispuni, to biti dovoljno samo za kandidaturu, ili i za pregovore.

"Dobijanje pregovora zajedno sa kandidaturom nije sigurno, ali je moguće“, rekao je jedan evropski diplomata, uz evokaciju neraspoloženja članica prema daljnjim proširenjima.

Štefan File, međutim, misli da će hapšenje Mladića pozitivno djelovati i na buđenje od zamora od proširenja.

"Bila je potrebna iskra, i to smo sada dobili, i to ne samo za Srbiju. Predugo se govorilo o apatiji i umornu od proširenja u EU članicama. Nadam se da ta ideja više neće igrati ulogu", rekao je File novinarima.

Još čekaju izvještaj glavnog haškog tužioca

Istovremeno, Srbija je u fazi uslovne ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i proširivanju, uslovne zato jer se Holandija protivila napretku Srbije bez ostvarene pune saradnje sa Haškim sudom.

Srpska diplomatija računa na kandidaturu najesen, a na otvaranje pregovora do jula 2013. godine

Holandski diplomata iz njihovog Ministarstva spoljnih poslova je u petak da će "hapšenje Mladića vrlo snažno uticati na holandsku odluku o ratifikaciji“, ali da "još čekaju izvještaj glavnog haškog tužioca Bramerca".

Još nije jasno hoće li Holandija preći preko zadnjeg haškog bjegunca, Gorana Hadžića, i zadovoljti se Mladićem.

Holandsku vladu podržava iz parlamenta populistička desnica Gerta Vildersa, koja je principijelno protiv proširenja i prilično antibalkanski nastrojena. Holandska vlada, dakle, i o tome mora da vodi računa, osim šta uvijek principijelno stoje uz Tribunal.

Srpska diplomatija računa na kandidaturu najesen, a na otvaranje pregovora do jula 2013. godine. Kalendar Srbije uticaće vjerojatno i na kalendar pristupa Crne Gore.

Preporučujemo za Vas