Pada vrijednost rublje, u Bjelorusiji panika

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će bjeloruska valuta nastaviti da gubi vrijednost ako Rusija brzo ne priskoči u pomoć
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 18:23h

Veliki pad vrijednosti bjeloruske rublje izazvao je paniku u toj zemlji zbog čega su Bjelorusi požurili da kupe dolare, eure, bijelu tehniku ili konzerviranu hranu - sve što neće brzo izgubiti vrijednost poput nacionale valute.

U nastojanju da ublaži bojazi građana koji su opustošili rafove prodavnica i beznadežno čekali pred mjenjačnicima, predsjednik Aleksandar Lukašenko obećao je da će nacionalna valuta ostati stabilna iako je dan ranije odobrio devalvaciju.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će bjeloruska valuta nastaviti da gubi vrijednost ako Rusija brzo ne priskoči u pomoć.

Povjerenje u rublju, čija je vrijednost u Bjelorusiji fiksirana, padalo je nedjeljama uslijed bojazni oko finansija te zemlje, kao i gubitka podrške među susjedima, posebno EU i Rusije.

Vrijednost rublje sve manja

Vrijednost bjeloruske rublje u odnosu na dolar je skoro prepolovljena na 4.930 rubalja za dolar s ranijih 3.155.

Njena vrijednost na crnom tržišu još je manja - 6.000 rubalja za dolar.

Da stvari budu gore, u Bjelorusiji vlada fizička nestašica dolara i eura, koje preduzeća i domaćinstva očajnički žele da kupe kako bi se zaštitila od dalje devalvacije.

Državne devizne rezerve su iscprljene dok su mjenjačnice ostale bez stranih valuta pošto im je dozvoljeno da prodaju samo ono što su kupile od klijenata.

Ljudi su ipak došli pred mjenjačnice ujutro nekoliko časova prije otvaranja opskrbljeni stolicama, hranom i toplim napicima u nadi da će kupiti devize.

Bonus video: