ITALIJANSKI SUD

Akvila: Sedmorica stručnjaka optuženi za višestruka ubistva

Sudija je u odluci naveo da su optuženi "dali netačne, nepotpune i protivrječne informacije" zbog kojih stanovnici Akvile nisu evakuisani prije zemljotresa 2009. godine, čime nisu izvršili dužnost zaštite stanovništva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 17:27h

Sud u Akvili odlučio je da pokrene proces zbog višestrukih ubistava protiv sedmorice italijanskih stručnjaka zato što nisu upozorili stanovništvo tog grada uoči razornog zeljotresa 2009. na moguću opasnost.

Sedmorica optuženih su članovi vladine Komisije za procjenu rizika, a nekoliko dana uoči zemljotresa 6. aprila 2009, donijeli su odluku da ne treba upozoriti stanovništvo i savjetovati evakuaciju, uprkos svakodnevnim potresima koje su neki seizmolozi tumačili kao najavu skorog, razornijeg zemljotresa.

Sudija je u odluci naveo da su optuženi "dali netačne, nepotpune i protivrječne informacije" o tome da li su učestali potresi razlog da se stanovnici Akvile izmjeste, prenose italijanski mediji, čime nisu izvršili dužnost zaštite stanovništva.

Prema optužnici, zbog umirujućih izjava Komisije šest dana uoči zemljotresa mnogi građani Akvile ostali su u svojim kućama.

Suđenje će početi 20. septembra.

U zemljotresu jačine 6,3 stepena prije dvije godine poginulo je 308 ljudi.

Jedan od optuženih, predsjednik državnog Seizmološkog zavoda Enco Boski, u izjavi po objavljivanju odluke suda, rekao je da je svoj "posao obavljao na odgovarajući način i da niko ne može da kaže suprotno".