Obama i Kameron: Odnosi SAD i Britanije bolji nego ikada

Drugog dana Obamine posjete Londonu, dvojica zvaničnika razgovarala su o brojnim temama, uključujući i posljednja događanja na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 15:34h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u Londonu poslije razgovora s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da su odnosi te dvije zemlje "posebni" i "jači nego što su ikada bili".

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kameronom rekao da dvojica zvaničnika o velikom broju pitanja imaju iste stavove i dodao da su odnosi SAD i Britanije zasnovani na "zajedničkim idealima i vrijednostima", a ne samo na "naklonosti i zajedničkoj istoriji".

Britanski premijer je ocijenio da su odnosi dvije zemlje "od suštinske važnosti za bezbjednost i napredak" Britanije, prenose svjetski mediji.

Drugog dana Obamine posjete Londonu, dvojica zvaničnika razgovarala su o brojnim temama, uključujući i posljednja događanja na Bliskom istoku, borbu protiv terorizma i globalnu ekonomiju.

Kameron je kazao da će London i Vašington promovisati sjutra na samitu G8 u Dovilu u Francuskoj "program podrške" arapskim zemljama u kojima se narod bori za demokratiju.

"Predsjednik i ja smo odlučni u namjeri da budemo uz one koji rade za slobodu. To je poruka koju ćemo prenijeti na samitu sutra, gdje ćemo podržati širok program političke i ekonomske podrške zemljama koje žele reforme", kazao je britanski premijer.

Kameron i Obama ponovili su pozive libijskom lideru Moameru Gadafiju da preda vlast, a predsjednik SAD je, iako je priznao da vazdušni napadi na Libiju imaju "ograničen" uticaj na smjenu vlasti u Libiji, ocijenio da će taj "spori proces" na kraju ipak biti uspješan.

Obama je rekao da SAD povećavaju pritisak na sirijskog predsjednika Bašara Ašada i njegov režim, kako bi prestali sa represijom nad demonstrantima u toj zemlji. On je pozvao i predsjednika Jemena Alija Abdalaha Saleha, gdje je juče u protestima poginulo 38 ljudi, da "odmah" preda vlast.

Govoreći o odnosima Izraelaca i Palestinaca, predsjednik SAD je ukazao da sporazum o rješenju bliskoistočnog problema podrazumijeva "bolne kompromise" koje će morati da učine obije strane.

Obama je ocijenio i da bi eventualni zahtjev Palestinaca Savjetu bezbjednosti UN da prizna njihovu državu sa granicama iz 1967. bio "greška".

Prije zvaničnih razgovora koji su trajali 90 minuta, dvojica lidera prisustvovali su ručku sa porodicama britanskih i američkih vojnika koji učestvuju u zajedničkim misijama.

Galerija

Bonus video: