Solidarnost na ulice danas izvodi radnike u cijeloj Poljskoj

Pored povećanja minimalaca, sindikati zahtjevaju od vlade da poveća i socijalnu pomoć, kao i da zbog sve većih cijena namirnica privremeno smanji akcize na benzin.
77 pregleda 0 komentar(a)
Poljska - protesti, Foto: Ceskenoviny.cz
Poljska - protesti, Foto: Ceskenoviny.cz
Ažurirano: 25.05.2011. 08:47h

Pod parolom "Politika vaša - bijeda naša" poljski sindikati Solidarnost izvode danas na ulice u 16 metropola poljskih vojvodstava čak 100.000 radnika da protestuju zbog toga što se na njihova pleća prebacuje teret krize i štednje u javnim finansijama.

Demonstracije su zakazane ispred sjedišta regionalnih skupština, a u Varšavi će, prema očekivanjima sindikata, oko 5.000 radnika demonstrirati i ispred ministarstava finansija i infrastrukture.

Sindikalni aktivisti u svih 16 gradova spremaju se da predaju vojvodama - predsjednicima regionalnih skupština, pismo za premijera Donalda Tuska u kome upozoravaju da, prema procjenama sindikata, 1,5 od 38 miliona Poljaka živi isključivo zahvaljujući socijalnoj pomoći.

Glavni zahtjev s kojim poljski radnici danas izlaze na ulice jeste da se poveća minimalna zarada na 50 odsto prosječne, što bi značilo u preračunu na 425 eura, dok je sada, od januara ove godine 346 eura.

Pored povećanja minimalaca, sindikati zahtjevaju od vlade da poveća i socijalnu pomoć, kao i da zbog sve većih cijena namirnica privremeno smanji akcize na benzin.

Svaka od demonstracija uz te zajedničke glavne zahteve ima i konkretnije lokalne. U Šćećinu tako radnici zahtevaju valorizaciju penzija, u Bidgošću traže veća sredstva za borbu protiv nezaposlenosti i protive se privatizaciji, u Poznanju žele da upozore na probleme na tržištu rada.

Ako se obistine očekivanja organizatora da će na ulice 16 poljskih gradova izaći preko 100.000 gnevnih radnika, biće to najveći sindikalni protest u Poljskoj poslednjih godina.

Tokom demonstracija aktivisti Solidarnosti prikupljaju i potpise za građanski predlog zakona o povećanju minimalne zarade koji će predložiti Sejmu (donjem domu) poljskog parlamenta.

Bonus video: