Razmislite prije nego uzmete plastičnu kesu u trgovini!

Statistika pokazuje da stanovnik EU svake godine upotrijebi prosječno oko 500 kesa od kojih većinu samo jednom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 19:22h

„Preispitujemo sve mogućnosti, pa čak i zabranu upotrebe u EU“, rekao je evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik prošle nedjelje.

Svakodnevno nas u supermarketima na kasama pitaju da li želimo plastičnu kesu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakuju u istu tu kesu.

Kese često završavaju u đubretu, ali i u prirodi gdje njihovo razgrađivanje traje stotinama godina.

Upravo to bi Potočnik htio da spriječi svojim angažovanjem oko ovog, naizgled banalnog, ali ogromnog problema.

Prema navodima Zavoda za zaštitu životne sredine 25 odsto svih država na svijetu zabranilo je upotrebu ovih kesa ili povećalo njihove cijene.

U Belgiji i Irskoj su kese oporezovane ili se naplaćuju.

Na taj način se pokušava smanjiti zagađivanje prirode, piše Dojče Vele.

Opasnost za ribe i ptice

U Sredozemnom moru pluta oko 250 milijardi plastičnih otpadaka čija ukupna masa iznosi 5000 tona.

Velika opasnost prijeti od malih plastičnih otpadaka kaže Heribert Vefers referent u Zavodu za zaštitu životne sredine:

„Ne radi se samo o ogromnim plutajućim površinama smeća nego, prije svega, o malim plastičnim otpacima, koji nam prave probleme jer ih u pojedinim djelovima ima više od planktona. To znači da ih ribe gutaju i u sebi imaju više plastike nego planktona. Postoji opasnost da morske stvorenja uginu od gladi sa punim stomacima.“

Plastika predstavlja veliku opasnost i za morske ptice koje mogu da se zapetljaju i uguše. Osim toga, proizvodnja plastičnih kesa troši dragocjene resurse kaže Stefan Gabrijel Haufe iz Savezne agencije za zaštitu životne sredine: „Plastične kese se prave od nafte, dakle sirovog materijala, koji bi u jednom trenutku mogao da nestane. To znači da smanjenom upotrebom plastičnih kesa čuvamo te resurse.“

Alternative su platnene torbe

Njemci to već sada rade. Sa 60 upotrijebljenih kesa godišnje po glavi stanovnika, Njemci troše upola manje plastičnih kesa od Australijanaca. Pri tom, Njemačka ima veoma dobar sistem za reciklažu.

U svakom slučaju, zabrane su svrsishodne ako postoji odgovarajuća alternativa. Tako su u Italiji plastične kese zabranjene i zamijenjene biorazgradivim kesama.

Njemački stručnjaci nisu pristalice tih mjera zato što te kese nisu zaista ekološke jer njihovo razgrađivanje takođe traje 100 godina. Savezna agencija za zaštitu životne sredine u Njemačkoj protivi se zabrani upotrebe plastičnih kesa i predlaže da se apeluje na potrošače da plastične kese zamijene sa platnenim torbama.

Bonus video: