Kraljica Elizabeta Druga završila posjetu Irskoj

Kraljica stara 85 godina i njen 89-godišnji suprug princ Filip stigli su u Irsku u utorak, u posjetu koja je trebalo da bude u znaku pomirenja.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 18:39h

Britanska kraljica Elizabeta Druga završila je svoju višednevnu istorijsku posjetu Irskoj, prvu posjetu jednog britanskog monarha od nezavisnosti Irske 1922. godine.

Kraljica je pokupila hvale u irskim novinama i televiziji zbog "osjećajnog" pristupa teškoj istoriji između dvije susjedne zemlje.

Danas, posljednjeg dana boravka Elizabeta Druga je imala turistički dan, posjetila je srednjovjekovni zamak Kašelsku stijenu, staru englesku pijacu u Korku, jednu od najstarijih pokrivenih pijaca na svijetu iz 1788. godine i ustanovu za tehnološka istraživanja.

Kraljicu je narod toplo dočekao danas, posljednjeg dana njene posjete, i ona je čak ušla među ljude i rukovala se sa njima, zanemarujući bezbjednosna ograničenja.

Kraljica stara 85 godina i njen 89-godišnji suprug princ Filip stigli su u Irsku u utorak, u posjetu koja je trebalo da bude u znaku pomirenja.

Prvog dana kraljica i njen suprug birali su simbolična mjesta kao što je stadion Krouk Park u Dablinu gdje su britanske snage ubile 14 Iraca 1920. godine, što je bila jedna od najbolnijih epizoda irske borbe za nezavisnost.

Kraljica je uveče održala govor koji je ocijenjen kao jedan od najznačajnih u njenoj 59-godišnjoj vladavini, u kome je izrazila svoje "duboko saosjećanje" sa irskim žrtvama koje su se borile za nezavisnost.

Njen boravak se uglavnom procjenjuje kao uspješan u Britaniji kao i u Irskoj. Čak je i nacionalistčka irska partija Šin Fein, koja se prvobitno protivila posjeti, pozdravila kraljičine izjave.

Nije bilo incidenata tokom posjete, uprkos prijetnjama republičkih katoličkih disidenata.

Galerija

Bonus video: