I stanovnici Ljubljane počeli da koriste javna bicikla

Javni bicikli koriste se u mnogim gradovima, a u Kopenhagenu ih, na primjer, svakodnevno upotrebljava čak 35 odsto žitelja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 12:42h

Stanovnici Ljubljane od početka maja za vožnju gradom mogu koristiti 300 bicikala uključenih u sistem "self service" iznajmljivanja kakav imaju Pariz i još dvadesetak gradova u Evropi.

U sistem se u ove dvije nedjelje uključilo skoro dvije hiljade korisnika. Oni za godišnju registraciju plaćaju samo tri eura za koje dobijaju poseban kod za automatsko otključavanje i zaključavanje bicikala na trideset terminala na različitim lokacijama u gradu. Upotreba bicikala naplaćuje se prema satima korištenja, s time što je prvi sat besplatan.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič izjavio je povodom pokretanja projekta, koji je kasnio nekoliko mjeseci, da je njegov cilj uključiti u sistem što više građana kako bi se smanjile gužve zbog intenzivnog automobilskog saobraćaja i povećala pokretljivost i zdravlje građana. Terminali s biciklima za sada se nalaze samo u širem središtu grada, a planirano je da se sistem s vremenom i proširi.

Projekt je realizovan u javno-privatnom partnerstvu grada Ljubljane i kompanije Europlakat, slovenačke filijale francuske kompanije JCDecaux, koja u Ljubljani ima licencu za postavljanje reklamnih oglasa na javnim mjestima.

Dosadašnja praksa u svijetu pokazala je da su svi moderni sistemi javnih bicikala uspješno primijenjeni. U Parizu je postavljena 21.000 bicikala, a za godinu dana zabilježeno je čak 47.000.000 vožnji, dok se u Barseloni za prva tri mjeseca od lansiranja registrovalo 75.000 korisnika.

Galerija

Bonus video: