Kraljica se u Irskoj neće izviniti za događaje iz prošlosti

Prvi dan kraljičine posjete prošao je glatko, iako je bilo protesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 11:33h

Tokom drugog dana posjete Irskoj, kraljica će održati službu u čast Iraca poginulih u ratu, javlja BBC.

Kasnije, tokom banketa u dablinskom dvorcu, održaće svoj jedini govor u okviru posjete.

Ona će vjerovatno priznati teškoće iz prošlosti, ali teško da će se izviniti za ponašanje iz prošlosti, rekao je Piter Hant, saradnik za kraljevsku porodicu iz BBC-a.

U srijedu će kraljica posjetiti skladište Ginisa, a kasnije će preći u park Krouk, u unutrašnjem dijelu sjevernog Dablina.

Ranije tog dana, IRA je ubila 14 osoba koje su bile optužene da su agenti britanske obavještajne službe

U novembru 1920. tokom Rata za nezavisnost, 13 osoba iz publike i jedan igrač ubijeni su kad je Britanska vojska otvorila vatru tokom fudbalskog meča u Domu irskih sportova.

Ranije tog dana, IRA (Irska republikanska armija) je ubila 14 osoba koje su bile optužene da su agenti britanske obavještajne službe u Dablinu.

Dio istorije koji je bio mučan za kraljičine domaćine biće dotaknut kad bude prisustvala ceremoniji odavanja počasti za skoro 50.000 irskih vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Tokom večeri u dablinskom dvorcu, gdje je nekad bilo sjedište britanske vlasti, kraljica će održati govor. Britanski premijer Dejvid Kamerun će prisustvovati večeri.

Crni baloni u Parku sjećanja

Prvi dan kraljičine posjete prošao je glatko, iako je bilo protesta.

Dok je kraljica zajedno sa predsjednicom Meri Mekaili polagala vijenac mogli se čuti buka demonstranata

Tokom posjete Parku sjećanja u Dablinu bile su primjećene dvije odvojene grupe demonstranata udaljene nekoliko stotina metara od parka.

Park je posvećen ljudima koji su se borile za nezavisnost Irske.

Dok je kraljica zajedno sa predsjednicom Meri Mekalisi polagala vijenac čula se buka demonstranata, a neki od njih nosili su crne balone.

Bonus video: