Jabuka nikada nije pogodila Isaka Njutna?

Priča o Njutnu i jabuci je ostala popularna, a drvo u Vulstorpu na istoku Britanije, mjesto obožavanja.
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 09:42h

Britanske vlasti odlučile su da 400 godina staro Njutnovo drvo stave pod zaštitu, s obzirom da se, zbog velikog broja posjetilaca, zemljište na kome je zasađeno postepeno urušava.

Drvo “igra” ključnu ulogu u jednoj od najpoznatijih anegdota u istoriji nauke - priči o engleskom fizičaru Isaku Njutnu i njegovom postavljanju zakona gravitacije i zakona kretanja, prenijeli su španski mediji.

Priča kaže da je mladi Njutn poslije jedne obilne večere izašao u vrt kuće da popije čaj ispod drveta jabuke. Dok je pio čaj na glavu mu je pala jabuka, što ga je navelo da se upita zašto je ta jabuka na Zemlju pala pod pravim uglom i zašto svi predmeti padaju vertikalno, a ne u stranu ili naviše.

To pitanje ga je dovelo do objavljivanja studije “Matematički principi filozofije prirode” 1687. godine.

Londonsko kraljevsko društvo, čiji je član bio Njutn, prije godinu dana je na svojoj internet stranici objavilo rukopis Vilijema Staklija, Isakovog savremenika i prijatelja.

On u svojim “Sjećanjima iz života ser Isaka Njutna” piše da jabuka nikada nije pogodila fizičara, ali ga je podstakla na razmišljanje i uticala da dalji razvoj nauke.

Priča o Njutnu i jabuci je ostala popularna, a drvo u Vulstorpu na istoku Britanije, mjesto obožavanja.

Bonus video: