Čečenski vođa: Rusija bojno polje poslije smrti bin Ladena

\\"Po svemu sudeći je jasno da se svijet nalazi u poziciji u kojoj smrt lidera džihada neće zaustaviti preporod Islama“, naglasio je Umarov.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 06:56h

Lider islamističkih pobunjenika u sjevernom Kavkazu Doku Umarov izjavio je da smrt Osame bin Ladena neće zaustaviti nasilje i nagovijestio više napada, nazivajući Rusiju "bojnim poljem“.

Deceniju nakon što su ruske snage svrgnule sa vlasti u Čečeniji separatiste, Umarov predvodi pobunjenike koji se bore za stvaranje "Kavkaskih Emirata“ koji bi uključili Čečeniju i druge muslimanske regione na sjeveru Kavkaza, navodi agencija Rojters.

Umarov je preuzeo odgovornost za napade širom Rusije, uključujući bombaški napad samoubice u kojem je ubijeno 37 osoba na moskovskom aerodromu u januaru, kao i za eksploziju dvije bombe u moskovskom metrou u martu 2010, kada je poginulo 40 ljudi.

"Danas bojno polje nijesu samo Čečenija ili Kavkaski Emirati, već cijela Rusija“; rekao je Umarov u danas objavljenom intervjuu za sajt blizak pobunjenicima. U video-poruci od februara, Umarov je kazao da će se Rusija suočiti sa "godinom krvi i suza“ ako odbije da napusti sjeverno-kavkaske teritorije.

U novom intervjuu on je istakao da ubistvo Bin Ladena neće zaustaviti islamističke pobune.

"Po svemu sudeći je jasno da se svijet nalazi u poziciji u kojoj smrt lidera džihada neće zaustaviti preporod Islama“, naglasio je Umarov.

Bonus video: