Reakcije na Štros Kana: Francuzi sumnjaju da je bio žrtva namještaljke

Na cijeloj političkoj sceni reaguje se civilizovano, političari upozoravaju na oprez u zaključcima
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 13:20h

Dominik Štros Kan u ponedjeljak je trebao je da sjedi u Briselu, na Savjetu ministara ekonomije i finansija da bi, kao predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, dao svoje mišljenje treba li Grčkoj dodijeliti još jednu pozajmicu spasa.

Prije toga, trebalo je da se su Berlinu sastane sa Angelom Merkel, o istoj temi velikih evropskih dugova. Ali, oba sastanka su otkazana.

Dok će se održavati Savjet, predsjednik MMF-a, kojeg je na međunarodnoj sceni na toj funkciji podržala cijela Evropska unija, u kojem su mnogi gledali i budućeg francuskog predsjednika, biće u Njujorku, pod optužbama za pokušaj silovanja, sprečavanje slobodnog kretanja (optužuje se da je zaključao vrata hotelske sobe da 32 godišnja sobarica ne pobjegne) i seksualno napastvovanje.

Kazne za ta djela su, prema kvalifikacijama koje će da odredi sud, od godinu do petnaest godina zatvora.

Oko 18 h, Štros Kan izaće pred sudiju koji će ga, vjeruje se, pustiti da se brani sa slobode.

Pred predsjedničke izbore

Godinu dana pred predsjedničke izbore u Francuskoj, Dominik Štros Kan, iako nije objavio da će ući u utrku, bio je najviše plasirano ime u anketama javnoga mnijenja.

Pošto mnogi misle da je Nikola Sarkozi nepovratno nepopularan, da su drugi socijalistički kandidati relativno slabi, da Francuzi ipak ne bi glasali za populističku krajnju desnicu Marine Le Pen, logično rješenje bio je Štros Kan,ili kako ga Francuzi zovu DSK.

Osim ako se hitno ne ustanovi velika manipulacija i podmetanje, već prema prvim reakcijama iz Francuske, jasno je da o tome više nema govora.

Na cijeloj političkoj sceni reaguje se civilizovano, političari upozoravaju na oprez u zaključcima.

Nakon prvog šoka u Francuskoj, političari i javne osobe, polako počinju odgovarati na telefonske pozive medija.

Na cijeloj političkoj sceni reaguje se civilizovano, političari upozoravaju na oprez u zaključcima.

Za sad nema velikog trijumfalizma desnice, a sam francuski predsjednik još nije komentarisao.

Sakrozijeva reakcija vjerojatno će biti odmjerena. Iako se radi o političkom protivniku - kojeg je i poslao u Njujork da mu ne smeta u Francukoj - ipak je Štros Kan Francuz na čelu vrlo uticajne međunarodne organizacije, pa će paziti i na ugled zemlje.

Na međunarodnoj sceni, uz Sarkozija, DSK je bio najistakntiji Francuz.

Socijalisti su, oko 13 sati , izdali saopštenje da "ostaju ujedinjeni", pošto su prethodno izjavili da su "šokirani", "zaprepašteni".

Poznati udvarač

Medijski komentatori su manje zaprepašteni. U Francuskoj je poznato da Dominik Štros Kan ima slabost pretjeranog udvaranja i dosađivanja ženama, koje, možda može proći u Evropi, u Francuskoj, ali nikako ne može u Americi.

Prije nego je otputovao za Vašington, gdje je sjedište MMF, francuski mediji su bili prepuni upozorenja: Amerika nije isto što i Francuska.

Seksualno uznemiravanje shvata se kao vrlo velika optužba, i muškarci, pogotovo ako su šefovi, čuvaju se i da ne gledaju previše svoje kolegice.

Sklonost pokazivanju novca, i sklonost preslobodnom ponašanju prema ženama, bile su njegove dvije velike mane.

Mnogo više od žena, Francuzi, i pogotovo ljevica zamjerala mu je sklonost raskoši.

Prošle sedmice, socijalistički prvak vozio se po Parizu u poršeu, prije nego je odletio na dva dana odmora u svoju vilu u Marakešu.

Sklonost pokazivanju novca, i sklonost preslobodnom ponašanju prema ženama, bile su njegove dvije velike mane.

Ipak, niko nije očekivao da će doći do tako velikog skandala, da će šef MMF-a biti uhapšen, od njujorške policije, skinut s aviona, i odveden u pritvor.

Unutar Socijalista, Dominik Štros Kan zastupao je liniju koja je inspirisana njemačkom socijaldemokratijom.

Sklon slobodnom tržištu

Štros Kan je ekonomist, fiskalist, globalist, bivši ministar finansija i ekonomija od 1997-1999, u vladi Lionela Žospena.

U svojim shvatanjima ekonomije i politike, razlikuje se od tradicionalne linije francuskih socijalista.

Za njega globalizacija predstavlja šansu, a ne gubitak šansi.

Smatra da bi tržište trebalo da bude umjereno regulisano, i da socijalna prava moraju da budu zaštićena.

Za neke u svojoj partiji, bio je previše sklon slobodnom tržištu.

DSK je na prošlim predsjedničkim izborima, izgubio u krilu vlastite partije, od Segolene Roajal.

Kao predsjednik MMF-a, podržavao je srednju liniju - bio je za pomoć Grčkoj, Irskoj, Portugalu, a ranije Madžarskoj, ali je zauzvrat tražio strogu fiskalnu disciplinu u tim zemljama.

Sumnjaju na manipulaciju

Po tome se slagao sa Angelom Merkel. Ali, to ujedno i znači da bi ovaj kandidat ljevice na čelu Francuske mogao biti prihvatljiv i velikom biznisu, to bi bio Socijalist kojeg se kapitalisti ne bi bojali. Naravno, to je bilo prije hapšenja u Njujorku.

Kako dan odmiče, tako se unutar francuskih reakcija čuje i podsjećanje i na moguću manipulaciju, odnosno na mogućnost da je Štros Kan bio žrtva namještaljke, ali se još ne spekulište koje.

Podsjeća se na "aferu Marković", kad je beogradski tjelohranitelj Alena Delona, bio, navodno, snimljen u lascivnim pozama u grupnom seksu sa suprugom bivšeg francuskog predsjednika Pompidua.

Ustanovilo se da su te fotografije fotomontaža i dio prljave kampanje protiv Pompidua.

Što se tiče Štros Kana, njegov povratak biće moguć samo ako se ustanovi da se radi o manipulaciji velikih razmjera.

Što se tiče MMF-a, tom organizacijom upravlja savjet , a poslove preuzima potpredsjednik, tradicionalno Amerikanac.

Galerija

Bonus video: