Ostrvo Lampeduzu preplavio novi talas izbjeglica

Oko hiljadu izbjeglica iz Libije na nekoliko brodova stiglo je ili se nalazi na domak italijanskog ostrva Lampeduza, saopštila je danas obalska straža.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 16:39h

Prema saopštenju, prvi brod sa 166 izbjeglica je jutros već stigao na Lampeduzu, a druga dva sa 265 i 150 izbjeglica su na ostrvo došli oko podne.

Oblaska straža u ovom trenutku na Lampeduzu prevozi oko 200 imigranta sa četvrtog broda koji je imao tehničkih problema kod Sicilijanskog kanala.

Oko 500 imigranata sa petog broda koji se pokvario na oko deset kilometara od svog cilja, takođe je na svoj brod primila obalska straža, i oni će takođe uskoro stići na italijansko ostrvo, prenosi Beta.

"Veliki broj imigranata koji su danas došli iz Libije je proveo dva dana na moru, ali oni su u dobrom fizičkom stanju", izjavio je jedan bolničar.

Na ostrvo Lampeduza je u posljednjih nekoliko nedjelja stiglo više hiljada imigranata iz Libije.

Poslije dolaska izbjeglica iz Libije, i prije toga iz Tunisa, italijanske vlasti su počele da ih velikim brodovima prevoze u druge djelove Italije.

U Đenovu je u četvrtak stigao brod sa 592, a danas sa 524 imigranata.

Na Lampeduzi će biti sahranjeno troje ljudi čija su tijela pronađena na brodu koji je prošlog vikenda udario u stijene blizu Lampeduze.

"Oni će biti sahranjeni na Lampeduzi jer nisu identifikovani i do sada ih niko nije tražio", rekao je sveštenik crkve na Lampeduzi, Stefano Nastasi.

Bonus video: