PAKET POMOĆI?

Timo Soini: Pravi Finci neće pomoći Lisabonu

Očekuje se da će se do skora neprimjetni Pravi Finci pridružiti Katainenovoj Nacionalnoj koaliciji i, drugoj po veličini, Socijaldemokratskoj partiji.
0 komentar(a)
s1627_1, Foto: HS
s1627_1, Foto: HS
Ažurirano: 26.02.2019. 15:46h

Vladajuća finska partija će najvjerovatnije imati podršku u parlamentu za usvajanje paketa pomoći Portugalu, dok je lider euroskeptičnih Pravih Finaca ponovio da će njegova partija glasati protiv, te da nikakvi ustupci neće promijeniti njen stav.

Kako je naveo Rojters, ministru finansija i lideru Nacionalne koalicije Jurki Katainenu je potrebna podrška parlamenta da bi se usvojio 78 milijardi eura vrijedan paket pomoći Lisabonu. Finski parlament, za razliku od ostalih u eurozoni, zadržao je pravo da glasanjem odlučuje o evropskim finansijskim programima.

Na pitanje da li će Finska učestvovati u spasavanju, Timo Soini, lider Pravih Finaca, treće po veličini partije u parlamentu, kazao je Rojtersu: „Ukoliko većina tako odluči. Ali ne sa našim glasovima. Svi Pravi Finci će glasati protiv njega“.

Soini je priznao da neće promijeniti odluku bez obzira na ustupke.

Soini je priznao da neće promijeniti odluku bez obzira na ustupke.

„Ne, cijeli ovaj sistem ne funkcioniše“, kazao je.

Očekuje se da će se do skora neprimjetni Pravi Finci pridružiti Katainenovoj Nacionalnoj koaliciji i, drugoj po veličini, Socijaldemokratskoj partiji, u novoj vladi.

Neslaganja oko plana ekonomske pomoći, međutim, dovela su do odlaganja pregovora o sastavu nove vlade. Glasanje parlamenta o pomoći Portugalu koje je bilo zakazano za danas, odloženo je za petak, nakon što su Pravi Finci ostali protiv, a socijaldemokrate neodlučni po tom pitanju.

Katainen je kazao da će parlament najvjerovatnije usvojiti paket pomoći, nakon što je postigao dogovor sa Socijaldemokratskom partijom. On ima podršku i nekih manjih partija, uključujući i Partiju centra, koja je do skoro bila na vlasti, a sada je na četvrtom mjestu po broju poslanika.

„Nacionalna koalicija i Socijaldemokratska partija su se složile da glasaju za učešće u spasavanju Portugala“, kazao je Katainen.

Dogovor sa socijaldemokratama znači da će Katainen moći da prisustvuje sastanku ministara finansija eurozone koji je zakazan za ponedjeljak i da će imati mandat da odobri paket pomoći Portugalu.

Evropska komisija je u utorak prihvatila paket pomoći, koji će finansirati zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Kriza još nije završena i Finska ne može biti zemlja koja pravi potrese u delikatnoj situaciji tako što će ostavljati neriješene probleme”, kazao je. „Kao jedna odgovorna evropska zemlja, u ovoj krizi radimo zajedno”.

Socijaldemokratska partija je ranije postavila uslov da paket pomoći Portugalu uključuje učešće investitora, što znači da će od privatnih investitora biti zatraženo da preuzmu više rizika u planu spasavanja zemlje.

Evropska komisija je u utorak prihvatila paket pomoći, koji će finansirati zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom.