U snažnom zemljotresu na jugu Španije, najmanje 10 stradalih

Zemljotres se dogodio na dubini od 10 kilometra, 120 kilometara jugozapadno od Alikantea.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 07:45h

Najmanje deset osoba je poginulo, a 167 je povrijeđeno u zemljotresu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale, koji je juče pogodio špansku regiju Mursija.

Oko 16.50 sati Mursiju je pogodio zemljotres jačine 4,4 po Rihteru, a dva sata kasnije je uslijedio nešto jači potres od 5,3 po Rihteru.

Zemljotres se dogodio na dubini od 10 kilometra, 120 kilometara jugozapadno od Alikantea.

Najviše je stradao grad Lorka, gdje se urušila bolnica i zatvor, a povrijeđeno je nekoliko zatvorenika i pacijenata. Prema izvještaju lokalnih vlasti, iz bolnice je evakuisano 270 pacijenata.

Urušen je i sami centar grada, a srušio se i zvonik na staroj crkvi u gradu. Većina stanovnika je prespavala na ulicama Lorke, u strahu od novih udara.

Španski premijer Hose Luiz Zapato odmah poslao je vojne jedinice kako bi pomogli tamošnjem stanovništvu.

Migel Anhel Perez iz vlade regije Mursija kazao je da među mrtvima ima i maloljetnika

Migel Anhel Perez iz vlade regije Mursija kazao je da među mrtvima ima i maloljetnika. Spasioci pretražuju kuću po kuću u potrazi za žrtvama.

Štete su prijavljene i iz susjednog grada Totana.

Panika na ulicama

El Mundo piše da na ulicama Lorke ima mnogo povrijeđenih, i da vlada "haos".

Telefonske linije su u prekidu i jako je teško stupiti u kontak sa stanovnicima gradića na jugu Španije. U drugim opštinama regije, u kojima je zemljotres takođe pričinio štetu, uspostavljene su veze.

Španski mediji navode da su mnogi izašli na ulice zbog straha od novog zemljotresa.

Prema navodima španskih medija, to je najsmrtonosniji zemljotres od 1956. godine, kada je poginulo 12 ljudi, a u potresu koji je pogodio regiju Granada bilo je povrijeđeno oko 70 ljudi.

Bandandi predvidio zemljotres, promašio grad?

Proučavajući položaj planeta, samouki italijanski seizmolog Rafaele Bansandi zaključio je da će baš danas Rim pogoditi razorni zemljotres.

Hiljade uspaničenih Rimljana napustilo je danas grad, a prodavnice su zatvorene usljed najave da će glavni grad Italije danas pogoditi razorni zemljotres.

Nakon vijesti o zemljotresu koji je pogodio Lorku, postavlja se pitanje: Da Bansandi nije promašio grad?

Galerija

Bonus video: