5 GODINA ZATVORA?

Pokrenuta istraga zbog prevare protiv ruskog blogera i borca protiv korupcije

Zvaničnici su saopštili da vode istragu protiv zviždača Alekseja Navaljnija pod sumnjom da je oštetio jednu državnu kompaniju.
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 15:54h

Ruski istražitelji otvorili su slučaj protiv blogera i borca protiv korupcije, osumnjičivši ga za prevaru, što je pojačalo strahovanja od gušenja internet aktivnosti uoči predsjedničkih izbora, prenio je Rojters.

Zvaničnici su saopštili da vode istragu protiv zviždača Alekseja Navaljnija pod sumnjom da je oštetio jednu državnu kompaniju za drvopreradu za preko milion rubalja (oko 23.500 eura), nakon što je navodno naveo tu firmu da sačini ono što se kasnije ispostavilo kao ugovor sa gubitkom.

Navaljni na svom blogu odbacuje slučaj kao „montiran“.

On bi se mogao suočiti sa pet godina zatvorske kazne zbog ovih optužbi koje datiraju od 2009. Pravnik Navaljni je tada bez naknade radio kao savjetnik za korporativno upravljanje Nikite Beliha, gubernatora regiona Kirov koji je na njegovoj strani.

Ovaj slučaj dolazi ubrzo pošto su ruske bezbjednosne službe prikupile detalje o ljudima koji su davali donacije za Navaljnijev antikorupcijski sajt Rospil.info – jedan od vodećih u uzburkanoj ruskoj blogosferi.

Ovaj slučaj dolazi ubrzo pošto su ruske bezbjednosne službe prikupile detalje o ljudima koji su davali donacije za Navaljnijev antikorupcijski sajt Rospil.info – jedan od vodećih u uzburkanoj ruskoj blogosferi

Vladimir Markin, portparol istražnog komiteta kazao je agenciji Interfaks: „Navaljni je de facto primjenjivao taktike i trikove onih investitora koji žele da se dočepaju neke kompanije.“

Kako navodi Rojters, Navaljni (34) je stekao popularnost nakon što je svoj udio u državnim kompanijama koristio za otkrivanje malverzacija, među kojima su i navodi da je pronevjereno 4 milijarde dolara za vrijeme izgradnje naftovoda firme Transnjeft. Kompanija je osporava visinu gubitaka.

Otkako je pokrenut u decembru, njegov sajt je prikupio 6,7 miliona rubalja.

Vodeći ruski internet portal Jandeks objavio je prošle nedjelje da je postupio po zahtjevu ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) da preda lične podatke ljudi koji su koristili njihov onlajn sistem plaćanja za donacije Rospilu. Jandeks je kasnije naveo da su ti podaci procurjeli do treće strane.

Prošlog mjeseca FSB je tražila pristup šifrovanim internet servisima kao što su Gmail, Hotmail i Skype, što je raspirilo strahove da Kremlj planira da ućutka komentare na internetu.

Predsjednik Dmitrij Medvedev, zabrinut zbog sljedećih izbora, podržao je inicijativu da se pokrene istraga u vezi sa Navaljnijevim optužbama o korupciji u državnim firmama kao dio njegovih napora da se obračuna sa korupcijom u Rusiji koja je 154. od 178 država koje se nalaze na listi indeksa percepcije korupcije Transparensi internešnla.