Mej: Ako idemo u potrazi za sopstvenim vizijama savršenog Bregzita rizikujemo da završimo bez Bregzita

Ona je rekla da bi izlazak iz Evropske unije bez dogovora o razlazu bio "u prvo vrijeme težak" za Britaniju i "loš rezultat" za obje strane i pozvala svoju stranku da se ujedini i da joj pomogne da postigne sporazum o odlasku iz evropskog bloka
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2018. 13:15h

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da pregovori o razlazu s Evropskom unijom (EU) ulaze u "najtežu fazu" i pozvala je svoju podijeljenu Konzervativnu stranku da prestane sa svađama oko Bregzita i podrži njen plan za budući dogovor o izlasku iz EU. 

U obraćanju posljednjeg dana godišnjeg Kongresa stranke u Birmingemu, dan pošto je njen rival Boris Džonson napao njen plan za Bregzit, Tereza Mej je rekla da su britanski predlozi "vrlo izazovni za EU".

Ona je upozorila kritičare plana koji žele tvrd prekid s evropskim blokom "ako svi idemo u raznim pravcima u potrazi za sopstvenim vizijama savršenog Bregzita rizikujemo da završimo bez ikakvog Bregzita".

Ona je rekla da bi izlazak iz Evropske unije bez dogovora o razlazu bio "u prvo vrijeme težak" za Britaniju i "loš rezultat" za obje strane i pozvala svoju stranku da se ujedini i da joj pomogne da postigne sporazum o odlasku iz evropskog bloka.  

"Odlazak bez sporazuma, uvođenje carina i skupih provjera na granicama bilo bi loše rješenje za Veliku Britaniju i za EU", rekla je Mej, mada je odbila da isključi tu mogućnost.

Ona je rekla da bi takav razlaz bez dogovora s EU bio težak u prvo vrijeme ali da bi Britanija uz svoju "otpornost i snalažljivost" to prebrodila.

Ona je pozvala svoju stranku da se ujedini iza "pristojne, umjerene i patriotske politike", dan pošto je njen rival Boris Džonson kritikovao njen plan i doveo u pitanje njen autoritet u svom govoru na partijskom Kongresu.

Četvorodnevnim Kongresom dominirale su podjele oko britanskog predstojećeg izlaska iz EU, i oni koji su za i oni koji su protiv EU su kritikovali premijerkine pregovore s Unijom. 

Samo šest mjeseci prije nego što Britanija treba da izađe iz EU, 29. marta, pregovori s evropskim blokom su u zastoju a Tereza Mej je u rascjepu između onih koji su za takozvani tvrdi Bregzit i izlazak bez dogovora kao što je Boris Džonson i onih koji žele da zadrže bliske ekonomske veze s EU, najvećim britanskim trgovinskim partnerom.

Premijerka je izašla na binu igrajući uz muziku Abe "Dancing Queen", šaleći se na sopstveni račun zbob svog nezgrapnog igranja, što je naišlo na glasne pozdrave delegata.

Šala je bila podsjetnik na njen bugi ples tokom posjete Africi ranije ove godine čiji snimci su se širili društvenim mrežama. 

Preporučujemo za Vas