"Zelena energija"

Poljska ulaže 750 miliona eura u elektrane na vjetar

Prema procjenama Poljskog udruženja energije vjetra do kraja godine u Poljskoj će biti puštene u pogon eolske elektrane ukupne snage 500 MW.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 09:52h

Poljska je zajedno sa Rumunijom ove godine najperspektivnije tržište za korišćenje energije vetra, a strani koncerni zajedno sa poljskim preduzećima ove godine uložiće u projekte vetro-elektrana u Poljskoj najmanje 750 miliona eura.

Prema procjenama Poljskog udruženja energije vjetra do kraja godine u Poljskoj će biti puštene u pogon eolske elektrane ukupne snage 500 MW. Samo njemački koncern RWE ulaže u korišćenje energije vjetra u Poljskoj 500 miliona eura, a naredne nedjelje otvoriće svoju treću "farmu" vetrenjača u Tihovu. Prošle godine Poljska je dobila nove kapacitete snage 460 MW što znači porast od 46 odsto. Poljski Nacionalni plan korišćenja obnovljivih izvora energije predviđa da bi 2020. godine u Poljskoj ukupna snaga elektrana koje koriste "zelenu energiju" trebalo da dostigne 6.500 MW. Stranim preduzećima ta ulaganja u Poljskoj se isplate jer se zelene elektrane grade zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, a na "zelenoj energiji" zarađuju dva puta više nego na onoj iz uglja od koga još uvijek uglavnom zavisi poljska privreda.