Hiljade Poljaka u Paradi Šumana

Preko 3.500 Poljaka prošlo je centrom Varšave u živopisnoj Paradi Šumana u okviru obilježavanja XVIII Poljskih evropskih susreta
0 komentar(a)
Varšava, Foto: Beta/AP
Varšava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2011. 16:32h

Preko 3.500 Poljaka prošlo je centrom Varšave u živopisnoj Paradi Šumana u okviru obilježavanja XVIII Poljskih evropskih susreta.

Za ovogodišnju paradu odabrane su u Varšavi balkanske melodije kao muzička kulisa i simbol da je to sljedeći region koji treba da obuhvati porodica evropskih naroda.

U Paradi koja se organizuje povodom 9. maja, Dana Evrope, Varšavom su prošli i predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski, gradonačelnica Varšave Hana Gronkjević Valc i bivši premijeri Vlođimjež Chimošević i Lešek Miler, koji je Poljsku 2004. uveo u EU.

Za njima je slijedio crveni dvospratni autobus Biroa informacija Evropskog parlamenta, i koračale su i plesale hiljade mladih iz svih krajeva Poljske, pošto je ove godine Parada bila posvećna volonterima.

"Bliži se trenutak kada ćemo našu poziciju u EU promjeniti u jak uticaj na to kakva će Unija biti u budućnosti", kazao je predskednik Komorovski.

Na trodnevnoj premijerskoj turniji

Uoči poljskog predsjedavanja EU, od jula do kraja ove godine, poljski premijer Donald Tusk od četvrtka se uputio na trodnevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Varšavljani tokom vikenda u centru mogu i poslije Parade Šumana da obilaze Evropski gradić sa štandovima evropskih institucija i nevladinih organizacija.

Robert Šuman, nekadašnji ministar inostranih poslova Francuske oglasio je 9. maja 1950. godine plan stvaranja Evropske zajednice uglja i čelika koja je prerasla u današnju EU i 9. maj se slavi kao Dan Evrope.

Bonus video: