POJAČANO ZRAČENJE

Ozonska rupa se širi prema srednjoj Evropi

Koncentracija ozona ovog proljeća pala je čak za 40 odsto u odnosu na 2010. godinu, mada je uobičajeno da je u tom godišnjem dobu veća oko 30 odsto.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 08:48h

Stanovnici Njemačke mogli bi se naći pod opasnim dejstvom UV zračenja, jer se ozonska rupa, formirana sa Arktika, počela širiti prema srednjoj Evropi.

Rupa prečnika 25 kilometara već je otkrila neke djelove Danske, ali, prema stručnjacima s instituta Alfred Vegener u Bremerhavenu, u sljedećih nekoliko sedmica proširiće se dalje prema jugu, protežući se gotovo do Sredozemnog mora.Koncentracija ozona ovog proljeća pala je čak za 40 odsto u odnosu na 2010. godinu, mada je uobičajeno da je u tom godišnjem dobu veća oko 30 odsto.Oštećeni ozonski omotač dozvoljava da više štetnog ultraljubičastog zračenja (UV) dođe do površine Zemlje prilikom čega se povećava rizik od sunčanih opekotina i nastaju dugotrajna oštećenja na koži koja mogu izazvati rak.Sa očekivanim pojačanjem intenziteta sunčevog zračenja dolaskom ljeta, osobe osjetljive na Sunce mogle bi "izgoreti" za svega nekoliko minuta, prenosi agencija Srna. Stručnjaci naglašavaju da tada ne pomaže ni faktor 70.Iznenadno širenje ozonske rupe iznenadilo je stručnjake jer su raniji testovi pokazali kako bi rupa trebala da se smanji za 40-ak odsto između kraja zime i marta zbog vrlo niskih temperatura.

Preporučujemo za Vas