"Ruski Obama" napustio vladajuću stranku

Žoakim Krima je sada zadao udarac ugledu Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina ponudivši mu ostavku u oštro sročenom pismu.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 07:52h

Prvi crnac koji se u Rusiji kandidovao za neku javnu funkciju napustio je vladajuću partiju poručivši da njena politika djeluje kao kočnica za demokratiju.

Njegov posao uzgajivača lubenica i obećanje da će „raditi kao crnac“ spadaju među najgore stereotipe, ali se učinilo da je ruski Barak Obama – kako su ga nazvali - unio dašak svježeg vazduha na političku scenu kada se prije dvije godine kandidovao za funkciju na listi prokremaljske stranke, piše britanski „Gardijan“.

Žoakim Krima je sada zadao udarac ugledu Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina ponudivši mu ostavku u oštro sročenom pismu, navodeći da partija „djeluje kao kočnica na putu države ka demokratizaciji“.

Krima (38), porijeklom iz Gvineje Bisao, je bio prvi crnac koji je u Rusiji učestvovao na lokalnim izborima u mjestu Srednjaja Aktuba, u južnom regionu Volgograd.

Žoakim Krima je sada zadao udarac ugledu Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina ponudivši mu ostavku u oštro sročenom pismu

On je tada hvalio Putina kao „izvanrednu osobu i ozbiljnu figuru na svjetskoj sceni“, te rekao kako želi da prati premijerov primjer i uđe u politiku sa Jedinstvenom Rusijom.

Krima, koji je lokalno poznat kao Vasilij Ivanovič, osvojio je razočaravajuće treće mjesto na lokalnim izborima 2009, ali su mu progresivna izborna obećanja i boja kože donijeli su nadimak Obama i ogroman prostor u ruskoj štampi. Putin se sa njim susreo prošle godine, i pohvalio ga zbog sanacije mjesnog puta.

U pismu koje je objavljeno na internetu, ovaj biznismen je poručio da napušta Jedinstvenu Rusiju jer nije uspjela da poveća zarade državnih službenika ili smanji cijene hrane, te da se „sve više i više pretvara u partiju birokrata“.

Saopštenje je objavljeno u prilično neugodno vrijeme za Putina, koji je juče stigao u Volgograd kako bi predvodio konferenciju Jedinstvene Rusije.

Putin širi partijsku bazu

Ruski premijer pozvao je političke grupe, sindikate i druge organizacije na formiranje „velikog narodnog fronta“ oko Jedinstvene Rusije uoči parlamentarnih izbora krajem ove i predsjedničkih naredne godine.

„Predlažem stvaranje onoga što se u politici zove veliki narodni front“, rekao je Putin na sastanku s članovima stranke koji su ga pozdravili burnim aplauzom.

Šef ruske vlade izjavio je da želi veliku koaliciju oko Jedinstvene Rusije kako bi odredio kandidate za parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe u decembru.

Šef ruske vlade izjavio je da želi veliku koaliciju oko Jedinstvene Rusije kako bi odredio kandidate za parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe u decembru.

„Jako bih volio da se Jedinstvena Rusija, druge političke stranke, sindikalne organizacije, žene, veterani“ grupišu u jednu strukturu sa „svim ljudima koji žele da se ujedine kako bi ojačali našu zemlju“, kazao je.

Putin nije odbacio mogućnost da učestvuje na predsjedničkim izborima 2012, kao ni predsjednik Dmitrij Medvedev. Premijer je rekao da će oni zajedno donijeti odluku o tome u zavisnosti od situacije.

Bonus video: