Merkelova na meti kritike zbog Bin Ladena

Savezna kancelarka Angela Merkel našla se na meti teške kritike zbog toga što je izjavila da je "radosna što je američkim snagama uspjelo da ubiju šefa terorističke organizacije Al Kaida, Osamu Bin Ladena".
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 11:25h

Predsjednica Sinoda Evangelističke crkve Njemačke i potpredsjednica Bundestaga, političarka stranke Zelenih Katrin Gering-Ekart (Goering-Eckardt) izjavila je da "kao hrišćanka može samo da kaže, da nije razlog za radost kada neko bude ciljno ubijen".

Stručnjak za pravna pitanja kancelarkine stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Zigfrid Kauder (Siegfried Kauder) je saopštio da on to "nikada ne bi tako formulisao".

"To su osvetničke misli koje čovjek ne treba da ima. To je srednji vijek", rekao je Kauder na kancelarkin komentar.

Šef Grupe angažovanih katolika u CDU Martin Loman (Lohmann) pridružio se kritici rekavši da je "pravo na život nedjeljivo" i da "ubistvo nekog čovjeka ne može ni za jednog hrišćanina da bude razlog za radost".

"Radostan čovjek može da bude zato što je možda ograničena opasnost od terorizma. Ali bilo bi bolje da je Osama bin Laden bio uhapšen i izveden pred sud", rekao je Loman.

Mediji su takođe negativno i sa podsmjehom komentarisali kancelarkine u ponedjeljak izgovorene riječi.

Ministar inostranih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwelle) upozorio je da pretjerane reakcije Zapada na ubistvo Bin Ladena ne bi bile dobre.

"Moramo da pazimo, uprkos razumijevanju i olakšanju, da Zapad svojim rekacijama svijetu ne uputi sliku koja bi doprinijela heroizaciji ili podsticanju Al Kaide", rekao je Vestervele.

Njemački šef diplomatije je pozvao da se "vodi računa o vjerskim kulturama i poštuje islam" i predložio da se "otvori novo poglavlje u odnosima Zapada i islamskog svijeta zasnovano na popuštanju, razumijevanju i dijalogu".

Bonus video: