U Italiji uhapšen gradonačelnik povezan sa mafijom

Gradonačelnik mjesta Marina di Điosa Jonika (Kalabrija) i njegova tri zamjenika uhapšeni su u operaciji borbe protiv mafije, kao i dva kandidata na izborima u opštini Kvarto pored Napulja, saopštila je italijanska policija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 11:00h

U Kalabriji na jugu Italije, u operaciji policije koja je bila usmjerena na klan Macafero, izvršeno je oko 40 hapšenja, među kojima su i gradonačelnik Roko Fermia koji je na izborima u aprilu 2009 podržan od strane Ndrangete (Kalabrijska mafija).

Poslije izbora, administracija kojom je rukovodio Roko Fermia dodijelila je niz javnih radova, naročito na infrastrukturi puteva, osobama koje su povezane sa klanom.

U toku te operacije uhapšen je i jedan policajac, inače oženjen rođakom jednog od uhapšenih, koji se tereti da je odavao povjerljive informacije članovima klana Macafero dok je protiv njih bila u toku istraga.

U Napulju su uhapšene dvije osobe u drugoj akciji policije koja je vođena protiv 40 osoba koje se sumnjiče za mafijaško udruživanje, pokušaj ubistva, iznuđivanje, nelegalno držanje oružja, promet droge i pranje novca kroz finansijske poslove, trgovinu i nekretnine.

Dvojica uhapšenih su kandidati stranke premijera Silvija Berluskonija (PDL) na opštinskim izborima u Kartu, pored Napulja. Jedan je Armando Kijaro koji se smatra za kandidata iza kojeg stoji klan, a drugi je Salvatore Kamerlingo, rođak vodje klana Salvatorea Likardija.

Hapšenja su rezultat istrage o aktivnostima klana Palverino koji je dio Kamore (Napolitanska mafija) koju je sprovela Uprava za borbu protiv mafije Napulja u saradnji sa Jedinstvenom centralom Civilne garde Španije.

Prema istrazi, taj klan je u sjevernim predgrađima Napulja organizovao prijem i distribuciju droge koja iz Španije stiže u Italiju.

Bonus video: