Rim i Pariz za reviziju šengenskog sporazuma

Francuski predsjednik Sarkozi i italijanski premijer Berluskoni pozvaće u Rimu lidere Evropske unije da izvrše reviziju Šengenskog sporazuma o otvorenim granicama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 13:50h

Ovaj susret za cilj ima uvođenje privremene pogranične kontrola, pišu italijanski mediji.

U izvještajima se navodi da će Francuska i Italija zatražiti da se ojača služba EU za pograničnu kontrolu Fronteks i da evropski blok uloži veći napor kako bi se sklopili sporazumi o imigrantima sa zemljama južnog Sredozemlja, prenosi AFP.

Sarkozi je doputovao u Rim u nastojanju da smanji tenzije sa Italijom nastale zbog spora oko više hiljada Tunižana koji su došli do obala Italije i prelaze u Francusku.

Pariz je optužio Rim da zloupotrebljava šengenski sporazum, jer izdaje privremene boravišne dozvole i putne isprave imigrantima koji bježe iz sjeverne Afrike, znajući da među izbjeglicama iz Tunisa, koje govore francuski jezik, ima mnogo onih koji žele da odu u Francusku.

"Tenzije nikad nisu bile jače", piše dnevnik "Korijere dela sera", objašnjavajući da današnji sastanak predstavlja redovan susret zvaničnika dvije zemlje koji je, međutim, trebalo da se održi na ljeto, ali je organizovan ranije zbog spora oko imigranata.

Italija je više puta apelovala da druge evropske zemlje treba da joj pomognu u rješavanju pitanja skoro 30.000 izbjeglica, koliko je od početka godine došlo do obala Italije.

Na današnjem sastanku u Rimu, Sarkozi i Berluskoni će, kako se očekuje, razgovarati i o Libiji, nakon što je Italija juče objavila da će učestvovati u vazdušnim napadima snaga NATO na vojne ciljeve libijskog režima, odstupajući od ranijeg uzdržanog stava po tom pitanju.

Očekuje se da će jedna od tema sastanka biti i osjetljivo pitanje koje se tiče brojnih francuskih kompanija koje odnedavno preuzimaju veliki broj italijanskih kompanija.

Bonus video: