Kraljevsko vjenčanje nakratko vratilo Britancima dobro raspoloženje

Midlton je prva osoba bez plemićkog porijekla da se udala za princa blizu trona nakon više od 350 godina.
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 10:45h

Britanski princ Vilijam i Kejt Midlton vjenčali su se juče u Vestiminsterskoj opatiji na raskošnoj ceremoniji koja je privukla ogromnu svjetsku publiku i udahnula monarhiji novi život.

Milion simpatizera je posmatrao vojne orkestre sa crnim šubarama i sjajnim oklopima, koji su nakon ceremonije pratili ozareni par u kočiji „state landau” iz 1902. godine.

Mledenci su se potom pojavili na terasi Bakingemske palate kraljice Elizabete u centru Londona, gdje su svoju zajednicu potvrdili sa dva poljupca pred ushićenim narodom, koji je mahao zastavama i transparentima.

„Monarihija je za nas kao naš Holivud, filmovi,“ rekla je Dajen Velc iz Kalifornije, koja je ćerku Dajanu častila putovanjem u London za njen 21. rođendan.

Midlton je prva osoba bez plemićkog porijekla da se udala za princa blizu trona nakon više od 350 godina.

Dvadesetdevetogodišnja Kejt, čiji su preci sa majčine strane radili u rudnicima uglja, unijela je dah modernizma u monarhiju i pomogla joj da povrati popularnost ukaljanu smrću Vilijamove veoma popularne majke, princeze Dajane.

Obožavaoci od Azije do Sjedinjenih Država kampovali su preksinoć ispred opatije da bi vidjeli budućeg kralja i kraljicu, čije vjenčanje je pobudilo optimizam koji je nakratko podigao Britaniju iz ekonomske depresije.

Više od osam hiljada novinara je došlo u London na ceremoniju koju je Jutjub direktno prenosio.

Masu je zahvatilo slavljeničko raspoloženje na dan kada nije pala očekivana kiša, noseći nacionalne zastave, maske para i čak lažne vjenčanice i dijademe.

Britanska policija je saopštila da je u Londonu uhapsila 56 osoba zbog uglavnom manjih prekršaja, u jednoj od najvećih bezbjednosnih operacija koje su ikad viđene u prijestonici.

Oko pet hiljada policajaca je nadgledalo mase, uz oko hiljadu vojnika postrojenih uz rutu od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate, londonske rezidencije kraljice Elizabete.

Policijaci u civilu su bili među masama koje su se bile nagurale iza ograda da posmatraju mladence.

Avioni iz Drugog svjetskog rata, kao i moderni, nadlijetali su članove kraljevske porodice, dok su išli na prijem za 650 zvanica u 19 raskošnih prostorija palate. Kasnije je održana intimnija večera i zabava za 300 bliskih prijatelja i članova porodice.

Očekuje se da danas počne medeni mjesec a odredište se krije kao državna tajna. Kada se to završi, počeće spekulacije o tome kada će Kejt da zatrudni.

Ushićenost fanova kraljevske porodice nije bila prisutna u cijeloj Britaniji. Najveće vjenčanje od kada se Dajana udala za Čarlsa 1981, za neke predstavlja događaj za zaborav, što je odraz podijeljenih mišljenja javnosti o monarhiji.

U sjevernom gradu Bredford, gdje se jako osjeća ekonomska kriza, biznismen Vahid Junus je rekao: „Dvoje mladih ljudi sklapa brak. Ništa više. To se svakog dana dešava u svijetu. Ima puno važnijih pitanja.“

Brak između Vilijama (28) i Midlton, koja je dobila nadimak „Vejti Kejti“ zbog dugotrajnog zabavljanja, oporavio je popularnost monarhije.

Niz skandala u koje su bili umiješani članovi porodice Vindzor, britanski ekonomski problemi i Dajanina smrt nakon razvoda od princa Čarlsa mnoge su naveli da se zapitaju za budućnost monarhije.

Međutim, Kejtino porijeklo, Vilijamova harizma, trajna ljubav prema njegovoj majci i vještiji tim za odnose s javnošću pomogli su da se popravi njen imidž kod šire javnosti.

Ispitivanje „Dejli mejla” pokazalo je da 51 odsto naroda vjeruje da će vjenčanje ojačati monarhiju u Britaniji, u poređenju sa 65 odsto onih koji su 2005. rekli da će je oslabiti brak između princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls.

Međutim, dok kraljica Elizabeta (85), ima ograničenu moć i uglavnom je simbolični lider Britanije i njenih bivših kolonija, kritičari dovode u pitanje privlegije u kojima uživaju ona i njena porodica, posebno u vrijeme kada je ekonomija tako slaba.

Zvanično monarhija košta britanske obveznike oko 40 miliona funti (67 miliona dolara) godišnje, dok antirojalisti kažu da ta cifra iznosi blizu 180 miliona funti.

Hladna reakcija kraljevske porodice na Dajaninu smrt u potpunoj je suprotnosti sa izlivima žalosti naroda i označila je pad popularnosti porodice. Nametnulo se pitanje da li je ta institucija, trag imperijalne slave, nadživjela svoju ujedinjujuću ulogu u jednoj modernoj državi podijeljenoj politikom i regionalnim sepratizmom.

Širom Britanije je priređeno oko 5.500 uličnih zabava povodom vjenčanja, u skladu sa tradicijom, a slavlja su održana od Pekinga preko Sidneja do Njujorka i Dubaija.

Zvuk zvona i truba je odjekivao dok je 1.900 gostiju ranije pristizalo u istorijsku opatiju, u kojoj se obavlja krunisanje pripadnika monarhije od kada je Vilijam Osvajač dobio krunu 1066. Zvona opatije su zvonila puna tri sata.

Kraljica, drugi uglednici porodice, premijer Dejvid Kameron, fudbaler Dejvid Bekam sa suprugom Viktorijom, pjevač Elton Džon, bili su među poznatim gostima u opatiji.

Oni su se pridružili šefovima 50 država kao i prijateljima, humanitarnim radnicima i ratnim veteranima koje princ poznaje iz vojne karijere, u onome što su komentatori opisali kao napredniju sliku moderne Britanije u odnosu na prethodna kraljevska vjenčanja.

Midlton je dobila titulu Njeno kraljevsko veličanstvo, vojvotkinja od Kembridža, nakon što je kraljica svog unuka proglasila za vojvodu od Kembridža.

Vilijam bi mogao dugo čekati na tron. Njegova baba, kraljica Elizabeta, sa 85 godina ne pokazuje znake posustajanja a njegov otac Čarls je aktivni 62-godišnjak u dobroj kondiciji.

Atmosfera puna sjećanja na Dajanu

Vilijam se vjenčao sa Kejt Midlton pred gotovo 2.000 gostiju i milionskom publikom širom svijeta. Međutim, jedna osoba koja je očito nedostajala bila je Dajana koja je 1997. poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Princ Vilijam se postarao da njegova majka, kako je rekao, ne bude „izostavljena“ na jučerašnjoj ceremoniji i slavlju. Od momenta kada je prošlog novembra par objavio da će se vjenčati, Vilijam je namjerno postavio sjećanje na Dajanu u centar slavlja i poklonio vjerenici prsten svoje majke.

Na samom vjenčanju Kejt je nosila taj prsten, pjevana je himna koja se čula i na sahrani njegove majke, a među gostima je bio Elton Džon koji je na Dajaninoj sahrani u opatiji otpjevao „Svijeću na vjetru“. „To je za mene veoma posebno“, kazao je Vilijam novinarima u novembru.

„To je bio moj način da se postaram da moja majka danas bude sa nama.“ Atmosfera uoči i tokom same ceremonije bila je ispunjena podsjećanjima na Dajanu.

Mladenci su prije vjenčanja posjetili mjesto gdje počiva Dajana, ostrvo u jezeru Raund Oval na imanju porodice Altorp u centralnom dijelu Engleske

Mladenci su prije vjenčanja posjetili mjesto gdje počiva Dajana, ostrvo u jezeru Raund Oval na imanju porodice Altorp u centralnom dijelu Engleske.

Tragično je što ona neće biti na vjenčanju i što nikada nije upoznala njegovu nevjestu

„Tragično je što ona neće biti na vjenčanju i što nikada nije upoznala njegovu nevjestu.“

Tridesetšestogodišnja Dajana je bila izopštena iz kraljevske porodice kada je poginula, godinu nakon razvoda od Čarlsa. Međutim, njena ogromna popularnost, kako kod kuće tako i u inostranstvu, umanjila je popularnost kraljevske porodice i njena prerana smrt je izazvala veliko saosjećanje prema Vilijamu i Hariju.

Galerija

Bonus video: