Putin: Da li bi trebalo bombardovati sve sumnjive režime?

Ruski premijer Vladimir Putin, komentarišući vojnu intervenciju u Libiji, upitao je danas, u Kopenhagenu, da li bi trebalo bombardovati sve "sumnjive režime" na svijetu i ocijenio da je libijski lider Moamer Gadafi "meta lova".
0 komentar(a)
Putin, Foto: Beta
Putin, Foto: Beta
Ažurirano: 26.04.2011. 18:14h

"Gadafi je izmislio novu monarhiju. Kao Napoleon koji je došao na vlast poslije revolucije i koji se proglasio carem. Da, to je monarhija, izopačena, sumnjiva, nenormalna, kako god želite, ali je tako kako je", rekao je Putin novinarima tokom posjete Kopenhagenu.

"Unutrašnji sukobi su se pretvorili u oružani sukob. Zašto bi trebalo intervenisati u tom sukobu? Zar nemamo druge sumnjive režime u svijetu? Onda bi trebalo da intervenišemo u svim unutrašnjim sukobima?", ocijenio je ruski premijer.

On je osudio "lov na čovjeka" čija je meta libijski vođa Gadafi.

"Kažu da ne žele da likvidiraju Gadafija, ali zašto onda bombarduju njegove palate? Da to nije operacija da bi se istjerali miševi?", upitao je Putin, ocenjujući da je jedini efekat napada pogibija civila, jer Gadafi već odavno nije u tim rezidencijama.

"Sada neki zvaničnici priznaju da pokušavaju da ubiju Gadafija. Ko je to dozvolio? Da li je bilo procesa? Ko je dobio pravo da ubije čovjeka?", dodao je Putin.

On je ukazao da međunarodna zajednica treba da djeluje u okviru međunarodnog prava i da vodi računa o civilima.

"Kada takozvani civilizovani svijet napadne svom svojom snagom jednu malu zemlju, uništavajući njenu infrastrukturu građenu decenijama, ne znam da li je to dobro. To mi se ne sviđa", zaključio je Putin.

Rusija nije upotrijebila svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN i tako je omogućila odobravanje vazdušne intervencije međunarodne koalicije protiv Libije.

Bonus video: