Pudždemon u pismu iz zatvora traži nove izbore za predsjednika Katalonije

Tanka separatistička većina u regionalnom parlamentu je željela Pudždemona za predsjednika, ali je on otišao u Belgiju da ne bi bio uhapšen pod optužbama za nelegalni referendum i proglašenje nezavisnosti prošlog oktobra
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2018. 13:03h

Doskorašnji katalonski lider Karles Pudždemon poslao je otvoreno pismo iz njemačkog zatvora, pozivajući u njemu katalonski parlament da ponovo pokuša da izabere zatvorenog pristalicu nezavisnosti Đordija Sančesa za regionalnog predsjednika.

Pudždemon je Sančesa, drugog čovjeka u svojoj partiji, predložio i prošlog mjeseca ali je španski Vrhovni sud odbio da ga privremeno oslobodi da bi prisustvovao sjednici parlamenta.

Tanka separatistička većina u regionalnom parlamentu je željela Pudždemona za predsjednika, ali je on otišao u Belgiju da ne bi bio uhapšen pod optužbama za nelegalni referendum i proglašenje nezavisnosti prošlog oktobra.

Sam Sančes je u u pismu iz zatvora koje je danas objavljeno naveo da je spreman za nov pokušaj za izbor.

Manevri pristalica nezavisnosti su doživjeli više udaraca, jer su španski sudovi blokirali korake ka nezavisnosti i podigli optužnice protiv njihovih lidera.

Danas su za pobunu optužen nekadašnji šef katalonske policije Djosep Luis Trapero i još dva pripadnika "Mosos d'Eskvadre" kao i funkcioner regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Sudija je navela da je Trapero bio dio organizovanog plana za otcepljenje Katalonije od Španije.

Trapero je u Kataloniji slavljen kao heroj zbog rukovođenja krizom u vrijeme smrtonosnih napada u i oko Barselone prošlog ljeta.

Pod pritiskom se našao kada su vlasti u Madridu zatražile da regionalna policija spriječi referendum 1. oktobra.

Bonus video: