Krajem maja prva gej parada u Moskvi

Na skupu moći da se čuje muzika poznatog ruskog kompozitora Petra Čajkovskog, kao i ostvarenja britanskog muzičara Eltona Džona
0 komentar(a)
Moskva, gej parada, LGBT, Foto: Web
Moskva, gej parada, LGBT, Foto: Web
Ažurirano: 26.04.2011. 13:08h

Moskovska opština prvi put je odobrila gej paradu koja bi trebalo da se održi krajem maja, izjavio je danas jedan od organizatora parade, Nikolaj Aleksijev.

"Poslije pet godina borbe, dobili smo odobrenje opštine da organizujemo paradu koja će biti održana 28. maja", rekao je Aleksijev.

Ruske vlasti do sada su zabranjivale sve skupove čiji je cilj bio odbrana prava homoseksualaca.

Prema riječima Aleksijeva, odobrenje skupa potpisala je zamjenica gradonačelnika Moskve Ljubova Čevtsova.

"Pozvaćemo Ruse da budu tolerantniji prema homoseksualcima i govorićemo im o članovima naše zajednice koji su dali značajan doprinos kulturi", rekao je Aleksijev.

On je takođe kazao da će na skupu moći da se čuje muzika poznatog ruskog kompozitora Petra Čajkovskog, kao i ostvarenja britanskog muzičara Eltona Džona.

Predstavnici opštine Sankt Peterburga rekli su agenciji Frans pres da je i u tom gradu odobren skup homoseksualaca koji će biti održan 1. maja.

Agencija Frans pres podsjeća da je ruska gej zajednica 2006.godine prvi put uputila zahtjev da se njihovim članovima odobri skup, ali da dozvolu za okupljanje nikada nisu dobili, kao i da je policija sprečavala svaki ovakav pokušaj.

Bonus video: