Holandija: Više od polovine sveštenika povezano sa zlostavljanjem

Holandski NRC povezuje 20 od 39 biskupa i kardinala sa slučajevima zlostavljanja, navodeći da su četiri biskupa učestvovala u zlostavljanju, dok je 16 visoko pozicioniranih sveštenika pomoglo pri premještanju kolega, koji su optuženi za zlostavljanje, na nove lokacije
1 komentar(a)
katolički sveštenik lisice, Foto: Shutterstock
katolički sveštenik lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2018. 15:20h

Više od polovine kardinala i biskupa koji su u Holandiji služili u periodu od 1945. do 2010. godine, povezano je sa slučajevima zlostavljanja, objavio list NRC, prenosi Tanjug.

AP konstatuje da je time i holandska Katolička crkva uvučena u skandal seksualnog zlostavljanja i zataškivanja, koji potresa Katoličku crkvu širom svijeta.

Holandski NRC povezuje 20 od 39 biskupa i kardinala sa slučajevima zlostavljanja, navodeći da su četiri biskupa učestvovala u zlostavljanju, dok je 16 visoko pozicioniranih sveštenika pomoglo pri premještanju kolega, koji su optuženi za zlostavljanje, na nove lokacije.

Navodi holandskog lista, objavljeni za vikend izdanje, zasnovani su na izvještaju holadske Katoličke crkve iz 2011. godine o zlostavljanju, svjedočenjima žrtava za istražnu komisiju i istraživanjima samog lista.

Oglasila se i holandska Katolička crkva, koja je u pisanom saopštenju navela da u slučajevima zlostavljanja, koji su potvrđeni, biskupi nisu reagovali, "uz dovoljno pokazane brige" kada su premještali sveštenike na druge lokacije.

Prošle nedjelje, njemački magazin Špigel onlajn objavio je da su katolički sveštenici počinili 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u periodu od 1946. do 2014. godine.

Bonus video: