Poglavari crkava hrišćanskog Istoka i Zapada dogovorili sastanak

Mikulčice je bilo od šestog do devetog vijeka jedno od središta slovenske države Velike Moravske, uz obližnji Velehrad.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 13:45h

Povodom 1.150-godišnjice dolaska grčke braće Ćirila i Metodija u oblast Moravske da Slovenima prošire hrišćanstvo i pismenost, u češkom mjestu Mikulčice, na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, okupiće se 2013. godine poglavari crkava hrišćanskog Istoka i Zapada.

Vjerska informativna agencija (VIA) navodi da su poziv već prihvatili carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa svjetskog pravoslavlja i papa Benedikt 16.

Očekuje se da dođu i drugi pravoslavni prvojerarsi, posebno slovenskih naroda, koji baštine tradiciju svete ravnoapostolne braće - staroslovenski jezik i azbuku.

Termin održavanja skupa još nije utvrđen, a postoje dva predloga - 23. maj i 5. jul 2013. godine. Prvi bi više odgovarao Carigradu, dok je drugi pogodan zbog toga što je to Dan Ćirila i Metodija koji se u Češkoj obilježava kao državni praznik.

Poglavar Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke, praški arhiepiskop Krištof, nedavno je radi ovih priprema posjetio vaseljensku patrijaršiju.

On se pred Uskrs ovim povodom susreo sa predsednikom češke Biskupske konferencije Dominikom Dukom.

U mjestu Mikulčice je prije tridesetak godina pronađen grob svetoga Metodija (815–885), arhiepiskopa Panonije, oblasti koja je obuhvatala predjele u današnjoj Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Njegov 11 godina mlađi brat Ćiril (Konstantin Filosof) umro je 869. godine u Rimu.

Mikulčice je bilo od šestog do devetog vijeka jedno od središta slovenske države Velike Moravske, uz obližnji Velehrad.

Arheolozi su pronašli ostatke 12 crkava, velmožke palate, 2.500 grobova.

U muzejskoj zbirci se sada nalazi 250.000 eksponata.

Mjesne vlasti se trude da Unesko Mikulčice 2013. godine uvrste u svjetsku kulturnu baštinu.

Danas u mjestu ima 1.970 stanovnika.

Papa Jovan Pavle Drugi je 1980. godine svetu ravnoapostolnu braću proglasio za patrone Evrope, zajedno sa svetim Benediktom Nursijskim, osnivačem zapadnog monaštva.

Bonus video: