Lukašenko tvrdi da u Bjelorusiji ima previše demokratije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je njegova zemlja "toliko demokratska da je to prosto gadno" i optužio strane sile da pokušavaju da je destabilizuju.
59 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Lukašenko, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2011. 19:34h

Govoreći u bjeloruskom parlamentu, Lukašenko je rekao da pojedine strane sile preko političkih i ekonomskih pritisaka pokušavaju da destabilizuju Bjelorusiju.

"Mi nijesmo protiv demokratije... Bjelorusiji je potrebna konstruktivna demokratija, a ne destruktivna", rekao je Lukašenko koji vlada Bjelorusijom punih 17 godina.

Lukašenko je kritikovao EU i SAD, koje su posijle decembarskih izbora uvele ekonomske sankcije i ograničenja za putovanje bjeloruskim zvaničnicima.

AP ocjenjuje da je Lukašenko pokušao da iskoristi nedavni bombaški napad u metrou u Minsku, u kojem je poginulo 13 ljudi, za obračun sa opozicijom.

"Lukašenko kaže da mu je muka od demokratije. Ali, upravo je odsustvo demokratije, konkurencije i tržišnih reformi ono što je dovelo Bjelorusiju na ivicu propasti i katastrofe", izjavio je lider opozicione Ujedinjene građanske partije Anatolij Lebedko.

Predsjednik Lukašenko odlučno je demantovao navode koji su se pojavili na pojedinim internet stranicama da je upravo vlast organizator bombaškog napada u Minsku, kako bi taj događaj iskoristila za odlučan sukob sa opozicijom.

Bonus video: