Portugal uvjeren u podršku Evrope

Portugalska vlada saopštila je danas da je "uvjerena" da će do sredine maja biti usvojen plan o finansijskoj pomoći koju je zahtjevala od Evropske unije i pored neočekivano dobrog rezultata nacionalista na izborima u Finskoj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 18:50h

"Za Portugal, odluka Savjeta ministara finansija o usvajanju programa strane pomoći 16. maja ostaje izvjesna", rekao je portparol portugalske vlade u ostavci Pedro Silva Pereira na konferenciji za novinare.

Savjet ministara finansija treba da donese odluku o pružanju pomoći jednoglasno i promjena u politici Finske u tom pogledu mogla bi da dovede do negativne odluke po Portugal.

"Nadamo se da su svi uslovi ispunjeni da bi pomoć bila odobrena" dodao je portparol navodeći da je uverjen da će takvu odluku donijeti članice Unije i posebno zemlje euro-zone.

Nacionalistička stranka Istinski Finci, koja se protivi pružanju finansijske pomoći zemljama euro-zone, postigla je na parlamentarnim izborima u nedjelju istorijski uspjeh i postala treća politička snaga u zemlji.

Evropska politika Finske mora da prođe kroz parlament pa bi prema tome euroskeptična stranka trebalo da ublaži svoj stav što je moguće ako bude učestvovala u budućoj vladi, ocjenjuje Frans pres.

Misija EU i MMF-a počela je u ponedjeljak pregovore sa portugalskim vlastima oko uslova spašavanja.

Finansijska pomoć čija se vrijednost procjenjuje na oko 80 milijardi eura treba da bude ispraćena mjerama štednje i strukturnim reformama u koje će biti uključene sve veće političke stranke pred vanredne parlamentarne izbore u Portugalu 5. juna.

Međunarodna misija bi trebalo da do kraja naredne nedjelje precizira budući "program prilagođavanja".

"Očekujem da će crte plana međunarodne pomoći biti jasnije kako pregovori budu napredovali", rekao je Pereira.

Bonus video: