Iz naziva trgova brišu imena nacista

Vlasti austrijskog grada Graca odlučile su da promijene ime trga koji se zvao po pjesniku Hajnrihu Leršu, bliskom nacistima, a veliki broj promjena se očekuje nakon osmogodišnje borbe u gradskom vijeću.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 07:35h

Trg Hajnriha Lerša sada će nositi ime antinacističke aktivistkinje Helene Serfez, koju su 1943. objesili, kazala je portparolka Graca agenciji Rojters.

Austrija se više od susjedne Njemačke opirala suočavanju sa nacističkom zaostavštinom zemlje, ali je posljednjih godina pokazala volju da riješi problem koji je i dan danas osjetljiv.

Gradski odbornici su prošle sedmice glasali za promjenu imena, nadglasavši opoziciju krajnje desničarske Slobodarske partije koja je branila Lerša i poručila da on nije bio simpatizer nacista.

Inicijativu za promjenu imena trga pokrenuli su poslanici Zelene stranke, i poručili da će tražiti još promjena. U zvaničnom saopštenju su kazali i da je novo ime trga dato „u čast borca pokreta otpora“.

Neki tvrde da imena ulica ne bi trebalo mijenjati, jer služe kao važan istorijski podsjetnik.

Kada su njemačke trupe prešle granicu, austrijski nacisti su preuzeli vlast 1938. i počeli sa čišćenjem neprijatelja. Uništili su vitalnu jevrejsku zajednicu, iz koje je izašlo nekoliko velikih umjetnika i intelektualaca.

U Austriji dugo vlada debata o tome da li su mještani bili žrtve ili prije saučesnici nacista. Veliki broj Austrijanaca se sada slaže da su neki i bili povezani sa nacističkom ratnom mašinerijom.

Jedan od primjera je bio bivši austrijski predsjednik Kurt Valdhajm, koji je priznao da je sa vojskom Adolfa Hitlera služio na Balkanu, ali negirao da je u to vrijeme znao za ratne zločine nacista.

Anketa sprovedena 2008. godine, na 70-u godišnjicu hitlerovog preuzimanja vlasti, je pokazala da je 60 odsto Austrijanaca sito priča o nacističkoj prošlosti i žele da se one završe.

Savjetnik grada, Tomas Rajaković kazao je za austrijski „Pres“ da bi neka manje očigledna imena ulica mogla dobiti alternativna obilježija prije nego kompletnu promjenu.

Jedan od primjera bila bi Kernstokova ulica, koja je dobila ime po umjetniku koji je komponovao „Narodnu himnu“, koja je za vrijeme nacističke ere korištena kao nacionalna himna.

Bonus video: