Italijanski ljevičari ispred desničara

Podrška italijanskom premijeru Berluskoniju i njegovoj vladi dostigla je rekordno nizak nivo, govore rezultati istraživanja javnog mnjenja, a lijevi centar je pretekao desni sudeći prema tome kako birači namjeravaju da glasaju.
0 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Beta
Berluskoni, Foto: Beta
Ažurirano: 19.04.2011. 07:18h

Kako je prenio Rojters, istraživanje koje je sproveo istraživački institut IPR za potrebe ljevičarski nastrojenog lista „Republika“, pokazalo je da je podrška Berluskoniju opala i da je u aprilu iznosila 31 odsto, u odnosu na 40 odsto s početka 2011, odnosno 55 odsto iz aprila 2009.

Anketa pokazuje stalno opadanje Berluskonijeve popularnosti, na koju su ostavile traga istrage protiv Berluskonija zbog korupcije i plaćanja za seks maloljetnoj plesačici.

Povjerenje u njegovu vladu desnog centra opalo je na 23 odsto. Prošlog mjeseca ovaj procenat je bio 26%, dok je u junu 2008, kratko nakon što je stupio na dužnost premijera, bio više nego dvostruko veći - 55 odsto. Takođe je opala podrška nekolicini ministara iz njegove vlade.

Berluskoni je počeo kampanju za izbore za gradonačelnike zakazane za 15. maj u gradovima poput Milana i Napulja.

To glasanje se smatra testom za vladu koja se suočava sa kritikama zbog odnosa prema ratu u Libiji, suočavanja sa talasom emigranata koji bježe iz sjeverne Afrike i predlogom reformi pravosuđa.

Na pitanje kako namjeravaju da glasaju, 41,5% ispitanika se izjasnilo da bi glasalo za partije lijevog centra, što je iznad 41% koliko se izjasnilo da bi glasalo za partije desnog centra.

Više od 40% ispitanika odgovorilo je da je neodlučno kako bi glasalo.

Bonus video: