Prag odlučio da organizuje svoju Paradu ljubavi

U češkoj prijestonici parada će biti skromnija, najavili su organizatori koji su prijavu manifestacije već predali gradskim vlastima
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 09:25h

Češki glavni grad Prag odlučio je da, po ugledu na druge evropske gradove, od 13. do 16. avgusta organizuje prvi put Paradu ljubavi.

U češkoj prijestonici parada će biti skromnija, najavili su organizatori koji su prijavu manifestacije već predali gradskim vlastima.

Centrom Praga proći će plešući u stilu karnevala povorka Prag Prajda, a za četiri dana u ritmovima tehna u Pragu bi moglo da se zabavlja oko 50.000 ljudi.

"Pitanje bezbjednosti rješavamo zajedno s policijom, a moraćemo da angažujemo i agenciju za obezbjeđenje", kazao je češkoj televiziji organizator parade Pavel Kupšovski.

On je dodao da je već u kontaktu s organizatorima Gej Prajda u Amsterdamu.

"Treba da nam pomognu s organizacijom i ukažu na probleme i manjkavosti prethodnih takvih manifestacija", rekao je Kupšovski.

Praška parada završava simbolično na godišnjicu slične, veće Parade ljubavi u njemačkom gradu Duisburg, gdje je prošle godine u uspaničenoj masi u tunelu na jednom od prilaza mjestu parade poginuo 21 čovjek.

Prag do sada nije nikada organizovao sličnu manifestaciju, ni gej parade, iako homoseksualno orijentisani parovi u Češkoj imaju već nekoliko godina pravo na neku vrstu braka - registrovano partnerstvo, ali bez zakonske mogućnosti da usvajaju djecu.

Bonus video: