Svi čekaju pozivnicu za "vjenčanje godine"

Bakingemska palata još uvek drži u tajnosti spisak zvanica, ali neke informacije su ipak procurele u javnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 09:46h

S približavanjem kraljevskog vjenčanja engleskog princa Vilijama i njegove izabranice Kejt Midlton, raste i interesovanje za to ko će biti pozvan da prisustvuje "svadbi sezone."

Iščekivanje je ovih dana bilo najintenzivnije među samim potencijalnim gostima, pišu mediji.

Urednica časopisa "Tatler" Kejt Rirdon kaže da se mnogi istaknuti Britanci prave kao da im nije stalo da li će biti na spisku, ali da potajno stalno provjeravaju poštu da vide da li je stigla toliko željena pozivnica.

"Svi su se nadali da će je dobiti," izjavila je ona.

U međuvremenu, Bakingemska palata još uvek drži u tajnosti spisak zvanica, ali neke informacije su ipak procurele u javnost.

Bekam siguran gost

Vjeruje se, recimo, da će vjenčanju prisustvovati fudbalska zvijezda Dejvid Bekam i njegova slavna supruga bivša pop pjevačica Viktorija.

Doći će i Elton Džon sa svojim partnerom.

"Mejl on sandej", nedeljno izdanje "Dejli mejla", tvrdi da je došao do spiska zvanica, ali kraljevska palata to negira.

List piše da će venčanju prisustvovati šarolika mješavina gostiju, od bogatih prijatelja Princa Čarlsa, oca mladoženje, do omiljenog barmena i instruktora joge sa karipskog ostrva Mistik, na koje vole da odlaze pojednako predstavnici visokog plemstva i rok zvezde.

Kejt i Vilijem su pokazali svoju savremenu stranu pozvavši niz bliskih prijatelja, od kojih i neke bivše ljubavi, naveo je list.

Moraju ispoštovati protokol

Javnosti vjerovatno do posljednjeg dana neće biti poznato kako su mladenci pomirili potrebe protokola koji nalaže da se pozivnice upute državnicima, diplomatama, verskim liderima, političarima... sa pozivima ljudima koje Kejt i Vilijam zaista žele na svom venčanju, naročito grupu prijatelja iz vremena kada su se upoznali i zaljubili na Univerzitetu Sent Endrjus u Škotskoj, prenosi AP.

Tehnički, vjenčanje nije državni događaj, zbog čega su pravila protokola nešto labavija kada je reč o spisku pozvanih.

Ipak, kraljevska dužnost im nalaže da veliki broj od oko 1.900 pozivnica pošalju gostima iz svijeta politike, a ne prijateljima.

Gosti, poput vodećih vjerskih ličnosti moraju da budu pozvani zbog značaja događaja, iako nisu u bliskim prijateljskim odnosima sa kraljevskom porodicom, objašnjava AP.

U znak poštovanja koju kraljevska porodica i vlada gaje prema budističkoj tradiciji, Bakingemska palata je recimo na vjenčanje pozvala glavnog sveštenika Londonskog budističkog manastira.

Političari, premijer, zvaničnici...

On ne planira da nosi odijelo ili frak, već tradicionalnu vjersku odoru, što je prilikom ovakvih događaja dozvoljeno, kao i vojna uniforma.

Glavni rabin Džonatan Saks, takođe, planira da prisustvuje, saopštila je njegova kancelarija, a očekuje se da će spisak uključiti muslimanske i hinduističke vođe kao i predstavnike drugih vjera.

Bilo kako bilo, liste zvanica ponekad se šire same od sebe .

Premijer Dejvid Kameron je naravno pozvan, a ne bi bilo u redu da ne bude pozvan i zamenik premijera Nik Kleg.

Lider opozicije Ed Miliband mora, takođe, da bude na spisku kako kraljevska porodica ne bi bila optužena da favorizuje jednu od političkih opcija.

"Mejl on sandej" piše da je kraljica Elizabeta II pozvala 50 gostiju, princ Čarls i njegova supruga Kamila još 250, a isto toliko su na spisak stavili Kejt i Vilijam.

Počast preminuloj Dajani

Oni su u svoje ime pozvali mnoge prijatelje, ali i goste iz dobrotvornih organizacija. Kejtina porodica Midlton je pozvala svojih 100 gostiju.

Očekuje se da će se na vjenčanju pojaviti veliki broj evropskih kraljevskih porodica koje su bliske sa dinastijom Vindzor, među kojima i porodica Karađorđević.

Sara Ferguson, bivša supruga princa Endruja, Vilijamovog strica, nije pozvana, ali njihove dve ćerke, princeza Beatris i Judžinija su na spisku.

Mnogi međunarodni lideri će venčanje pratiti preko televizije, a ne iz Vestminsterske opatije. Predsednik Barak Obama i njegova žena Mišel nisu pozvani, naveo je AP.

Nevjerovatno, ali istinito, ima i onih koji su se zahvalili na pozivu i izvinili što neće moći da dođu.

Među njima je kanadski premijer Stiven Harper, koji je usred izborne kampanje, a navodno i kralj Bahreina čija je zemlja suočena sa ozbiljnim protestima.

Kada je riječ o zvijezdama britanske kulturne scene, Džo Litl, urednik časopisa Medžesti kaze da ne očekuje dolazak ličnosti poput Šona Konerija i Pola Mekartnija osim ako nemaju neke lične veze sa kraljevskom porodicom.

On smatra da je i Elton Džon pozvan zbog prijateljstva sa pokojnom princezom Dajanom.

"Vilijam čini sve da oda poštu svojoj majci na vjenčanju," rekao je on, podsjećajući da je princ kao vjerenički prsten svojoj izabranici poklonio upravo prsten pokojne princeze.

Bonus video: