Hakan Šukur uz stranku predsjednika Turske na predstojećim izborima

Stranka pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana pokušaće treći put za redom da osvoji vlast na parlamentarnim izborima.
0 komentar(a)
Hakan Šukur, Foto: People123
Hakan Šukur, Foto: People123
Ažurirano: 11.04.2011. 18:44h

Turske stranke predale su komisiji za kontrolu izbora svoje liste kandidata za poslaničke izbore 12. juna, na kojima je favorit vladajuća islamističko-konzervativna partija.

Osamnaest stranaka predalo je liste Višem savjetu za izbore prije isticanja roka za registrovanje za izbor 550 poslanika koliko ima Skupština Turske, navela je agencija Anatolija.

Stranka pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana pokušaće treći put za redom da osvoji vlast na parlamentarnim izborima.

Većina ministara biće na čelu listi u svojim okruzima, a Erdogan će voditi listu u Istanbulu.

Ta stranka nada se da će birače privući i poznatim javnim ličnostima koji se nalaze među njihovim kandidatima, poput turskog fudbalera Hakan Šukur.

Glavna opoziciona grupa Republikanska stranka naroda i Stranka nacionalne akcije na svojim listama imaju kandidate koji se trenutno nalaze u pritvoru kao osumnjičeni za planiranje puča protiv vlasti.

Glavna prokurdska grupa Stranka mira i demokratije nije podnijela svoju listu, jer nije ispunila uslov od deset odsto glasova na nacionalnom nivou za ulazak u parlament, ali će oko 60 njenih predstavnika izaći na izbore kao nezavisni kandidati.

Većina analitičara ocjenjuje da će vladajuća stranka vjerovatno pobjediti na predstojećim izborima i da bi mogla da osvoji oko 45 odsto glasova, ili između 290 i 360 poslaničkih mjesta.

Bonus video: