Da li je Njemačka stvarno spremna za talas izbjeglica?

U Njemačkoj smatraju da su dobro pripremljeni za njihov eventualni dolazak, piše Dojčevele
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 11:54h

Od početka nemira u arapskom svijetu samo na italijansko ostrvo Lampeduzu stigle su 22.000 izbjeglica, a prema svemu sudeći to ni izdaleka nije kraj.

U Njemačkoj smatraju da su dobro pripremljeni za njihov eventualni dolazak, piše Dojčevele

Ahmad Sijed ovih dana grozničavo prati vijesti koje stižu iz arapskih zemalja, naročito od kako su protesti zahvatili i njegovu domovinu Siriju.

Odatle je on 1984. pobegao u Nemačku, pošto su ga kao protivnika vladajuće stranke Bat, dva puta uhapsili ne navodeći razloge.

"Autokratskim vladama sada više nije tako lako, kao nekada. Više se ne može kriti, kao nekada. Postoji internet, televizija, mediji", kaže Sijed.

Dupliran broj zahteva za azil

Politički preokret podstakao je mnoge Arape da krenu u Evropu i zatraže azil - kao što je to bio slučaj i sa mladim Sijedom prije 27 godina.

Dok se u zemljama Evropske unije još vode diskusije o stavu koji treba zauzeti prema izbeglicama iz sjeverne Afrike, nadležna mjesta u Njemačkoj već se pripremaju da prihvate neke od njih.

Nemački ured za migraciju i izbeglice već preopterećen

"Ukoliko Evropska unija odluči da i Nemačka prihvati kontingente izbeglica, i federacija i pokrajine su spremne za ovu humanitarnu akciju", Manfred Šmit, predsjednik Savezna kancelarija za migraciju i izbjeglice.

Pri tome je njegova ustanova već sada preopterećena.

Minule godine je broj molbi za azil porastao za 50 odsto – na 41.000, a tendencija je u porastu.

Savezna kancelarija je, međutim, planiran za rad na polovini tog broja molbi, ali tako malo slučajeva do sada je bilo samo 2007.

Mali kapaciteti

Prema ocjeni Karla Kopa, portparola organizacije za zaštitu ljudskih prava "Pro azil", tako mali kapacitet je pravi skandal.

"Reč je o pogrešnom planiranju. To će automatski produžiti čitav postupak za dobijanje azila."

Ali, u Saveznoj kancelariju kažu da se dovođenjem službenika iz drugih odjeljenja, ti problemi mogu rješiti.

Sličan je bio slučaj prošle godine, kaže Manfred Šmit. Uprkos velikoj navali, dvije trećine slučajeva rješeno je za manje od šest mjeseci.

Karl Kop iz "Pro azila" ukazuje međutim na još jedan problem. "Naime, sa komunama koje su godinama smanjivale kapacitete za prijem azilanata, zato što je Nemačka bila tako uspješna u potiskivanju odgovornosti. Sada će imati problema sa smeštajem ljudi."

Ali, Manfred Šmit iz Savezne kancelarije za migraciju smatra da taj problem ne postoji.

"Trenutno postoji tjesna saradnja sa pokrajinama i po našem mišljenju, dovoljni su kapaciteti za prijem azilanata“, zaključuje Manfred Šmit.

Bonus video: