Uskoro na aukciji primjerak Mein Kampfa sa Hitlerovim potpisom

Knjiga, koja kombinuje elemente autobiografije i Hitlerove ideologije, jedna je 20 ograničenih kopija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 09:22h

Specijalno izdanje Mein Kampfa sa potpisom Adolfa Hitlera uskoro ide "pod čekić", a očekuje se da dostigne cijenu od 30.000 funti.

Prvo izdanje zloglasne knjige koju je Firer napisao dok je bio u Landsberskom zatvoru u Njemačkoj 1925. na aukciji će se pojaviti ovog mjeseca i priprema se pravi rat ponuda, piše Dejli Mejl.

Knjiga, koja kombinuje elemente autobiografije i Hitlerove ideologije, jedna je 20 ograničenih kopija izdanja koje broji 500 primjeraka.

Hitlerov potpis se nalazi na knjizi koja je ukrašena vezovima i zlatnim slovima u naslovu, a broj izdanja je 19.

Datum na knjizi je datum Božića 1925. i posvećena je Hermanu Eseru, koji je bio jedan od osnivača nacističke partije

Ričard Vestvud-Bruks, stručnjak društva akcionara Malok je rekao: "Ovo je vjerovatno najvrjednije izdanje Mein Kampfa koje se do sad nudilo na aukcijama. To je jedno od 20 - ne možete da nađete rjeđe od toga. Potpisao ju je Hitler i to je čini vrjednijim čak i od prvog izdanja."

Nepotpisane kopije izdanja iz 1925. zarađuju hiljade zato što su veoma rijetke, ali ova je jedna od male grupe kojih je proizvedeno 500.

Datum na knjizi je datum Božića 1925. i posvećena je Hermanu Eseru, koji je bio jedan od osnivača nacističke partije i koji je takođe bio u zatvoru u Minhenu 1923.

Firer je predvodio pokušaj udara na vladu u Njimačkoj i bio je uhapšen zbog pokušaja pobune.

Gospodin Vestvud-Bruks je rekao: "To je veoma slično kao knjige "Hari Poter". Prozivedeno je samo 500 kopija prvog izdanja Harija Potera, isto kao i prvog izdanja Mein Kampfa.

Knjiga, koju je Šropširskih aukcionarima poklonio kolekcionar iz Australije, mogla bi da dostigne cijenu izeđu 20.000 i 30.00 funti kad dođe "pod čekić" 19. aprila.

"Možemo da budemo sigurni povodom cijene jer smo već prodavali kopije Mejn Kampfa koje je Hitler poklanjao zatvorenicima i ti primjerci su dostizali 20.000 funti. Ovaj primjerak je još vrjedniji. Mein Kampf je poznata knjiga. I dalje se prodaje u milionima kopija širom svijeta, a trenutno je najpopularnija knjiga u Indiji."

Hitler je umro 1945, to znači da je knjiga pod autorskim pravima do 2015.

Gospodin Vestvud Bruks je rekao: "Neko negdje i dalje izvlači bogratstvo iz nje."

Poznata je fotografija na kojoj je prikazan Herman Gering, zamišljen nad jednim od primjeraka Mein Kampfa.

Bonus video: