Od danas u Francuskoj zabranjeno nošenje burke na javnom mjestu

Mnogi muslimanski lideri izjasnili su se protiv nošenja burke, ali i protiv novouvedenog zakona u Francuskoj...
115 pregleda 0 komentar(a)
Francuska, burke, Foto: Reuters
Francuska, burke, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2011. 09:22h

Francuska je prva zemlja u Evropi u kojoj je danas stupila na snagu zabrana nošenja burki i nikaba na javnom mjestu, a za muslimanske žene koje budu nosile veo koji pokriva cijelo lice predviđena je kazna od 150 eura.

Zvaničnici procjenjuju da manje od 2.000 žena u ukupnoj mulimanskoj populaciji u Francuskoj, koja broji između četiri i šest miliona, nosi nikabu ili burku, što je tradicionalni dio nošnje u arapskim zemljama i u južnoj Aziji, navodi Agencija Frans Pres.

Policija je prošle sedmice dobila uputstvo kao pomoć u sprovođenju zabrane, u kome se navodi da se burka ženama ne uklanja silom i da se zabrana ne odnosi na nošenje vela koji pokriva čitavo lice unutar privatnih automobila, uz podsjećanje policajaca da u takvim slučajevima treba da uzimaju u obzir važeće pravilo za bezbjednost na putevima.

Mnogi muslimanski lideri izjasnili su se protiv nošenja burke, ali i protiv novouvedenog zakona u Francuskoj, koja ima najbrojniju muslimansku manjinu u Evropi.

Kako navodi agencija Rojters vrijeme za stupanje zakona na snagu je veoma osjetljivo, pošto je vladajuća partija Unija za narodni pokret predsjednika Nikole Sarkozija pozvala na debatu o mjestu islama u Francuskoj - potez koji su neki ocijenili kao rizik od žigosanja dijela stanovništva.

Zabrana nošenja burke izazvala je proteste u Francuskoj, gde je policija prije dva dana uhapsila 59 ljudi, od kojih jednog pri dolasku u Francusku iz Velike Britanije, kazali su iz policije.

Trgovac nekretninama, musliman Rašid Nekaz pozvao je na molitvu u katedrali Notr Dam u centru Pariza i ponudio pomoć muslimankama u plaćanju kazne.

Nekaz planira da proda nekretnine u vrijednosti od oko dva miliona eura da bi finansirao tu kampanju.

"Pozivam sve slobodne žene, koje to žele, da nose veo na ulici i priključe se građanskoj neposlušnosti", naveo je Nekaz.

Bonus video: