Poljaci uvrijeđeni nakon zamjene spomen ploče u Smolensku

U Poljskoj je ogorčenje izazvalo to što je ploča uklonjena noću, baš pred prvu godišnjicu tragične avionske nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik.
69 pregleda 0 komentar(a)
Smolensk, Foto: Beta/AP
Smolensk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2011. 16:46h

Poljsko ministarstvo spljnih poslova zvanično je zatražilo od Rusije objašnjenje zašto je protekle noći, dva dana uoči godišnjice pogibije predsjednika Poljske u avionskoj nesreći u Smolensku, izmjenjena spomen ploča na mjestu te nesreće.

Zamjena spomen ploče na poljskom jeziku u dvojezičnu poljsko-rusku, ali sada bez rečenice da je predsjednik Leh Kačinjski krenuo tog 10. aprila 2010. godine na komemoraciju žrtvama masakra koji je naredio Staljin - strijeljanja hiljada poljskih vojnih zarobljenika 1940. godine u Katinskoj šumi, doživljava se u Poljskoj kao poniženje i velika uvreda.

"Ministarstvo je zatečeno zamenom spomen ploče na kamenu u Smolensku postavljenom kao podsjećanje na žrtve", rekao je novinarima portparol poljskog ministarstva Marćin Bosacki.

Poljska diplomatija zatražila je zato danas od Rusije objašnjenje, a za sada je dobila odgovor da je spomen ploča zamjenjena zato što je postavljena bez dozvole ruskih vlasti i u suprotnosti s ruskim propisima bila je samo na poljskom a ne i na ruskom jeziku.

Bosacki je priznao danas da su ruske vlasti upozorile još ranije da nisu zadovoljne takvom spomen-pločom i da namjeravaju da je zamjene, ali je poljsko ministarstvo predložilo da zajedno s ruskim diplomatama usaglase tekst i kako će ona izgledati.

U Poljskoj je ogorčenje izazvalo to što je ploča uklonjena noću, baš pred prvu godišnjicu tragične avionske nesreće u kojoj je Poljska među 96 putnika i članova posade izgubila ne samo predsjednika države i prvu damu već i dobar dio svoje državne i vojne elite.

"Uklanjanje te spomen-ploče je skandal. To je način da se ponize Poljaci. To pokazuje kako se Rusi prema nama ponašaju, to je nedostatak poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama", rekla je udovica predsjednika Instituta pamćenja naroda Zuzana Kurtika.

Bonus video: