Berluskoni "ispraznio" Lampeduzu od imigranata

"Vidite, održali smo riječ. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen aplauzima građanima koji su ga dočekali u luci.
0 komentar(a)
berluskoni, Foto: Beta/AP
berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2011. 16:36h

Premijer Italije Silvio Berluskoni stigao je Lampeduzu, odakle je evakuisano više stotina izbjeglica iz Afrike, ali su nekoliko sati kasnije stigli novi imigranti.

"Vidite, održali smo riječ. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen aplauzima građanima koji su ga dočekali u luci.

Berluskoni je, pošto ga je na dočeku pozdravio gradonačelnik Lampeduze Dino de Rubeis, ocijenio da je ostrvo "ispražnjeno" od imigranata, kao što je i obećao.

Dolazak imigranata iz Afrike, međutim, nastavljen je.

Sredinom dana oko 250 imigranata iz Libije iskrcalo se na ostrvo, a nadležne službe pomogle su brodu u nesreći oko 20 kilometara od obale, koji je navodno dolazio iz Tunisa s oko 50 ljudi.

U petak uveče, oko 530 izbjeglih iz Libije iskrcalo se na to italijansko ostrvo. Nekoliko stotina njih je evakuisano vojnim brodovima ili avionom.

Prevrnuo je brod

Prošle srijede, najmanje 150 ljudi se utopilo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo.

Brod koji je dolazio iz Libije, prevozio je Etiopljane, Eritrejce i Somalijce.

Već nekoliko nedjelja, stotine afričkih imigranata svakog dana stižu iz Libije gdje je lider režima Moamer Gadafi otvorio luke za hiljade onih koji žele da napuste zemlju zahvaćenu sukobima.

Njima se priključuju i hiljade mladih Tunižana, koji od svrgavanja režima, sredinom januara, pokušavaju da preko italijanskog ostrva stignu u Evropu u potrazi za boljom budućnošću.

Od početka godine, prema zvaničnim podacima, 25.800 imigranata iskracalo se na tlo Italije, a najveći broj njih nalazi se na Lampeduzi, udaljenoj manje od 100 kilometara od obala sjeverne Afrike.

Berluskoni je 30. marta obećao stanovnicima Lampeduze da će u roku od "dva, tri dana" isprazniti ostrvo od imigranata.

Bonus video: