POLITIČKA LEKCIJA

Za spas Portugalije 80 milijardi eura iz kase EU i MMF

Portugal je treća zemlja u seriji EU članica pogrdno nazvanih PIG, trolista Portugalija, Irska, Grčka, koje su se morale obratiti Briselu za pomoć.
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 10:23h

Od dopisnice "Vijesti" iz Brisela

Pošto su ministri finansija Evropske unije u petak odobrili 80 milijardi eura Portugaliji, delegacija Evropske komisije već će u ponedjeljak, očekuje se, otići u Lisabon da bi definisala modalitete ove pomoći.

Istovremeno, Španija, pa i Italija, daju na znanje da one drže svoje finansije pod kontrolom, a diplomate Evropske unije, kako zajedničkih EU institucija, tako i država članica, jednostavno odbijaju da stave u pitanje Španiju, a pitanja o opasnosti za Italiju se takoreći ignorišu.

Portugal je, nakon batrganja i odbijanja, treća zemlja u seriji EU članica pogrdno nazvanih PIG, trolista Portugalija, Irska, Grčka, koje su se morale obratiti Briselu za pomoć.

Zemlje to ne vole ne samo zato jer to dokazuje nekompetenciju Vlade da riješi problem, i ne samo zato jer to znači da velikim dijelom Brisel i pogotovo Berlin diktiraju finansijsku politiku njihove zemlje, nego i zato jer vraćaju taj dug po vrlo visokim kamatama.

Mjere štednje koje je Brisel prethodno spremio za Portugaliju uopšte nisu bile specijalno teške, ali su bile neophodne, da bi se tržišta uvjerila da eurozona postupa po pravilima od kojih nema izuzetaka.

Grčka je posudila od EU 110 milijardi, a Irska 75. Ta sredstva u velikoj mjeri posuđuje Njemačka na tržištu novca, ali ga zemljama u problemima posuđuju po višoj kamati. Njemačka ljubav ima tešku ruku, ali je vjerovatno dobar pedagog - sve vodi prema jednoj zajedničkoj politici u kojoj će ovakvo posrtanje članica biti teže.

Portugalija daje i političku lekciju, jer je opozicija odbila prvu ponudu Brisela da sprovode smanjenje duga i deficita štednjom. Mjere štednje koje je Brisel prethodno spremio za Portugaliju uopšte nisu bile specijalno teške, ali su bile neophodne, da bi se tržišta uvjerila da eurozona postupa po pravilima od kojih nema izuzetaka.

Situacija u Portugaliji je neobična i zato jer je ova velika pomoć odobrena zemlji čija je Vlada u odlasku, pa će se morati dogovarati i sa opozicijom.

Da će Lisabon pokleknuti, postalo je jasno kad je agencija Moody ponovo smanjila njegov rejting, tako da su kamate na njihova dugovanja narasla na velikih 10 odsto.

U međuvremenu, Brisel je izvanredno frustriran degradiranjem članica EU sa strane američkih agencija, kako odgurivanja Portugalije, tako i zemalja koje su prihvatile mjere fiskalnog sređivanja i sprema se da osnuje vlastitu agenciju za rejting.

U međuvremenu, Brisel je izvanredno frustriran degradiranjem članica EU sa strane američkih agencija, kako odgurivanja Portugalije, tako i zemalja koje su prihvatile mjere fiskalnog sređivanja

Turneja šefa Evropske komisije Baroza po nekim postjugoslovenskim zemljama, podstakla je velike evropske medije da skrenu pogled na Balkan i to u pogledu reformi i ekonomija.

U tom pregledu, Crna Gora se nije spominjala, što je, po mišljenju briselskih diplomata dobro, jer u doba umora od proširenja, zemlje koje se približavaju Briselu, to trebaju da rade šta je neprimjetnije moguće. Ali, njemački mediji spomenuli su Hrvatsku, opisali njen nezavidni ekonomski položaj, i naveli da bi primanjem Hrvatske, koje se približava, EU opet dobila "problematičnu zemlju", koja ima preveliko spoljno zaduženje.

To je velika opomena svima u regionu - EU ne želi nikakve nove i stare probleme.

Galerija