POWER NAP!

Istraživanje pokazalo da piloti i kopiloti često spavaju tokom leta

Na sljedećem letu, kopilot je od njega tražio dozvolu da zaspi nekoliko minuta...
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 09:09h

Piloti spavaju u kokpitima britanskih putničkih aviona, piše u izvještajima Unije pilota Britanije, prenosi Dejli Mejl.

Skoro polovina ankertiranih iz kompanije "easyJet" kaže da mati od hroničnog umora, a petina anketiranih priznaje da njihovo stanje ugrožava let više od jednom nedjeljno. Dvojica pilota kompanije "easyJet" priznali su da su tokom leta zaspali istovremeno i tako rizikovali avionsku nesreću.

Studija, koja je objavljena 7. aprila, pokrenuta je od strane Unije pilota Britanije, a učestvovao je i Univerzitet iz Londona.

Studija u kojoj je učestvova 492 pilota pokazala je da svaki peti od njih jednom nedjeljno osjeća veliki umor

Jedan pilot koji radi za veliku britnasku aviokompaniju rekao je da su prije tri mjeseca on i njegov kopilot imali vrlo malo vremena za san tokom perioda za odmor.

Na sljedećem letu, kopilot je od njega tražio dozvolu da zaspi nekoliko minuta. Pilot je to dozvolio. Nakon toga je i on spavao deset minuta.

Studija u kojoj je učestvova 492 pilota pokazala je da svaki peti od njih jednom nedjeljno osjeća veliki umor. "Umorni" piloti rade za "easyJet", ali Unija pilota kaže da je problem zajednički za čitavu avio-industriju.

"Brzo spavanje"

U razgovoru za BBC pilot je rekao kako je njegov kopilot opravdano zatražio "brzo spavanje".

Ni jedan ni drugi nisu spavali tokom perioda za odmor između smjena.

Postoje sistemi koji te upozoravaju ako nešto nije onako kako bi trebalo da bude, ali oni nisu previše glasni, lako bi mogao da ih ne čuješ u snu

"Nakon 10 ili 15 minuta njegovog spavanja došao sam do tačke kad nisam mogao da držim oči otvorene. Rekao sam sebi da ništa ne može da se dogodi ako zatvorim oči na nekoliko sekundi", rekao je pilot.

"Probudio sam se 5 ili 10 minuta kasnije. Avio je za to vrijeme sam letio. Prvo što uradiš u tom trenutku je provjera visine, brzine i instrumenata. Srećom, sve je bilo u redu dok sam spavao - dok smo obojica spavali.

Kad sam se probudio, osjetio sam veliki talas adrenalina. Najgori scenario dogodio bi se da se autopilot sam isključio i da je avion počeo da gubi visinu. To bi bilo veoma opasno i vjerovatno bi se dogodila nesreća.

Postoje sistemi koji te upozoravaju ako nešto nije onako kako bi trebalo da bude, ali oni nisu previše glasni, lako bi mogao da ih ne čuješ u snu, a nema potrebe da vam govorim kakve bi to donijelo posljedice."

Uprkos umoru, 1000 sati leta godišnje

Unije pilota Britanije smatra da će situacije da postane još gora nakon prijedloga Evrope da se maksimum leta za britanske pilote podigne sa 900 na 1000 sati godišnje.

Iz kompanije "easyJet" nisu se osvrnuli na istraživanja Unije pilota

Evropske vlasti tvrde da povećavanje broja sati ne može da utiče na bezbjednost.

Iz kompanije "easyJet" nisu se osvrnuli na istraživanja Unije pilota. Nadležni kompanije tvrde da u potpunosti ispunjavaju sva bezbjednosna pravila.