U Njemačkoj bi za Zelene glasala skoro trećina

Ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza (Forsa) pokazuje da bi, ukoliko bi se izbori održavali sada, za Zelene glasalo čak 28 odsto građana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 10:23h

Ovo je sedam procenata više nego što su ankete pokazivale prije nedjelju dana.

Sada takođe opoziciona Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) uživa simpatije 23 odsto birača, što znači da bi ove dvije stranke trenutno, prvi put od izbora za Bundestag 2009. godine, imale apsolutnu većinu.

Opozicionoj Ljevici anketa daje 9 odsto glasova, što znači da se 60 odsto njemačkih građana opredjeljuje za stranke lijevo od centra.

Istovremeno su partije vladajuće koalicije dostigle najmanju popularnost od saveznih parlamentarnih izbora u jesen 2009.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel uživa simpatije samo još 30 odsto birača.

Manji koalicioni partner, Liberali, čiji je predsjednik, šef diplomatije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) za maj najavio odlazak sa te funkcije, ima povjerenje samo još tri odsto Njemaca prenosi Beta.

Za ulazak u savezni i pokrajinske parlamente u Njemačkoj postoji petoprocentni prag.

Šef instituta Forza Manfred Gilner (Guellner) ocijenio je da su Zeleni profitirali najviše od toga što ostale stranke posljednjih sedmica raspravljaju samo još o mogućnosti prestanka korišćenja atomske energije, što je tema koju su prije više decenija Zeleni unijeli u njemačku politiku.

Pored toga, na birače je loš utisak ostavilo i to što je konzervativno-liberalna vlada preko noći primijenila kurs u atomskoj politici, proglasivši moratoriujum na ranije donijetu odluku o produženju rada nuklearki do 2040. godine. Ovaj preokret birači su doživeli kao dokaz nevjerodostojnosti.

Bonus video: